Utrujenost ali depresija? Pogosto sta prepleteni in nerazdružljivi.

Utrujenost ali depresija? Pogosto sta prepleteni in nerazdružljivi.

Včasih je prevladovalo mnenje, da se depresija kaže le z jasnimi znaki žalosti in brezupa, danes pa vemo, da ima številne obraze. Njen simptom je lahko tudi občutek utrujenosti.

V začaranem krogu

Med utrujenostjo in duševnim zdravjem je zapleteno razmerje. To lahko privede do začaranega kroga, ki ga težko prekinemo. Utrujenost je zelo pogost simptom depresije, saj prizadene več kot 90 % bolnikov.

Približno 80 % ljudi z depresijo ima težave s spanjem

Nespečnost lahko povzroči depresijo ali jo poslabša, velja pa tudi obratno. Če smo kronično utrujeni, smo dovzetnejši za depresijo. Pri tem ne gre le za to, da zjutraj komaj vstanemo ali se nam že opoldne zapirajo oči. Utrujenost se lahko kaže kot splošno, trajno pomanjkanje energije, ko se zdi, da tudi razmeroma preprosta opravila zahtevajo veliko telesnega in duševnega napora.

Simptomi utrujenosti, povezani z depresijo, se ne kažejo vedno kot telesna utrujenost

Opozorilni znak je izguba zanimanja in motivacije za dejavnosti, ki so nas prej veselile. Zato so strokovnjaki za duševno zdravje pri prepoznavanju depresije pozorni na nekakšno duševno utrujenost in izgubo motivacije. Če smo motivirani za svoje običajne dejavnosti, a smo preprosto utrujeni, moramo poiskati telesne vzroke za utrujenost (pogosti povzročitelji utrujenosti so dehidracija, slabe prehranske navade, anemija itd.).

Lažje se pogovarjamo o utrujenosti

Žal so težave z duševnim zdravjem še vedno stigmatizirane. Ljudje, ki poiščejo pomoč, se pogosto lažje pogovarjajo o utrujenosti, pomanjkanju motivacije in težavah s spanjem. To je lahko dobro izhodišče za pogovor o podpori, ki jo potrebujejo za ohranjanje duševnega zdravja.

Strokovnjaki za duševno zdravje poudarjajo, da je za vsakogar, ki ga skrbijo depresija, utrujenost ali oboje, ključno, da čim prej poišče pomoč, saj obstajajo učinkoviti načini zdravljenja.