Ali je bolečina lahko znak depresije?

Ali je bolečina lahko znak depresije?

Vsi kdaj občutimo bolečino. Tisti, ki trpijo za depresijo, pa jo lahko občutijo še posebno močno ter lahko negativno vpliva na njihovo vsakdanje delovanje in počutje.

Depresija kot duševna bolezen je pogosto povezana s čustveno bolečino, ki jo povzročajo občutki žalosti, tesnobe in brezupa. Raziskave pa kažejo, da se depresija lahko kaže tudi kot telesna bolečina. Pri številnih ljudeh je lahko vzrok za nepojasnjene (objektivno, z medicinsko diagnostiko nedokazane) telesne simptome, kot so glavobol, migrena ter bolečina v križu, mišicah in trebuhu. To so lahko prvi ali celo edini znaki depresije.

Telesna bolečina in depresija lahko ustvarita začarani krog, v katerem bolečina okrepi simptome depresije, depresija pa občutek bolečine. Če oseba trpi za depresijo in jo hkrati muči bolečina, je težko vedeti, kaj je nastalo prej. Možno je tudi, da sta se depresija in kronična bolečina pojavili hkrati ter druga drugo okrepili.

Ali ste vedeli?
Približno dve tretjini bolnikov z depresijo ima tudi bolečinske simptome.

Depresija in z njo povezani bolečinski simptomi niso začasno stanje, temveč resna bolezen, ki jo je treba zdraviti. Ne glede na povezavo med kronično bolečino in depresijo je zdravljenje usmerjeno v izboljšanje simptomov depresije in obvladovanje bolečine.

Dobro je vedeti, da zdravljenje depresije pomaga tudi pri zdravljenju bolečine. Učinkovita so zdravila (antidepresivi) in psihoterapija, odvisno od stopnje depresije. Pri blagi depresiji lahko pomaga že psihoterapija, medtem ko pri zmerni ali hudi depresiji bolnikom do hitrejšega okrevanja učinkovito pomagajo zdravila.