Kako si? Dobro sem! :)

Kako si? Dobro sem! :)

Dobro počutje in duševno zdravje hodita z roko v roki. Vplivata na zmožnost opravljanja vsakodnevnih obveznosti in spopadanja s stresom ter dajeta voljo do dela, druženja in življenja.

Ena od človekovih največjih vrednot je zdravje – telesno in duševno. Skrb za zdravje in dobro počutje je ključna vse življenje.

Kako (po)skrbimo za zdravje in dobro počutje?

S telesno aktivnostjo in zdravo prehrano
Pomembno vplivata na telesno zdravje in s tem tudi na naše počutje.

Z negovanjem odnosov z družino in prijatelji
Ljudje smo družabna bitja. Družina in prijatelji nam dajejo čustveno oporo in pozitivno vplivajo na nas.

Z delom, ki nas veseli
Ko delamo, kar nas veseli, in vemo, da smo sposobni sami skrbeti zase, dobivamo samozavest in samopotrditev. To nam lahko dajejo služba ali drugo delo, vključenost v skupnost, prostočasne aktivnosti in doseganje ciljev, ki nas izpolnjujejo.

S počitkom
Brez tega, da znamo sprostiti telo in duha ter si napolniti baterije, preprosto ne gre. Obstajajo številne tehnike, ki se jih je vredno naučiti in jih redno izvajati (tehnike dihanja, meditacija, čuječnost itd.). Sproščamo pa se lahko tudi brez njih – tako, kot nam najbolj ustreza.

Z ustvarjalnostjo
Naši možgani za dobro delovanje potrebujejo ustvarjalno mišljenje. V ustvarjalnosti lahko uživamo pri petju, plesu, risanju, pa tudi pri kuhanju novih jedi ali urejanju doma in okolice.

Z učenjem
Pridobivanje novega znanja in veščin nam daje potrditev, krepi samozavest in omogoča osebnostni napredek.

S pogovorom o svojem počutju
Ko nas kdo vpraša, kako smo, velikokrat klišejsko odgovorimo, da smo dobro. Marsikdaj pa to ne drži, saj se v nas kopičijo negativni občutki, ki bi jih morali predelati in dati iz sebe.

S priznanjem, da rabimo pomoč
Kadar smo v stiski, poiščimo pomoč, saj nam lahko pomagata že sproščen pogovor z bližnjimi in drugačen pogled. Če se težave stopnjujejo ter izgubljamo voljo in motivacijo za delo in druženje, čutimo praznino, otopelost, utrujenost, nemir, pomanjkanje volje, imamo težave s spanjem, koncentracijo in pesimističnimi mislimi, ne odlašajmo z obiskom zdravnika. Bolezni sodobnega časa, kot so anksioznost, izgorelost in depresija, vplivajo na naše počutje in odnose ter zahtevajo ustrezno obravnavo in zdravljenje.