Ali poznate klopne bolezni pri psih?

Ali poznate klopne bolezni pri psih?

Začenja se toplejši del leta, ko lepi dnevi kar vlečejo k sprehodom v naravi. Če imate psa, imate za sprehod še en razlog več. Večina njihovih lastnikov bi se namreč strinjala, da je sprehod najboljši del dneva njihovega kosmatinca. Vendar pa se moramo zavedati, da se spomladi prebudijo tudi klopi, ki prenašajo bolezni, nevarne za ljudi in živali. 

Lastniki domačih živali so klopom še bolj izpostavljeni

Lastniki psov se v povprečju več gibljejo v naravi in morajo biti na klope posebno pozorni. Najpogostejša vrsta klopov, t. i. gozdni klop, napada živali in ljudi. Dokler še ni prisesan, se lahko z živali preseli na človeka. Slovenija spada med države, v katerih je velika nevarnost za okužbo s povzročitelji bolezni, ki jih prenašajo klopi. V nadaljevanju bomo predstavili tri najpogostejše klopne bolezni pri psih.

Borelioza

Bolezen, ki jo povzroča bakterija Borrelia burgdorferi, zelo dobro poznamo tudi pri ljudeh. Pri psih je možna akutna in kronična oblika. Pogostejša je kronična, ki največkrat prizadene sklepe. Opazimo jo kot oteklino v sklepih in šepanje, ki je na začetku blago in lahko za nekaj časa celo preneha. Psi so neješči, brezvoljni, imajo zvišano temperaturo in povečane bezgavke. Posledice nezdravljene borelioze so okvare živčevja, srca, oči in ledvic, prizadetost sklepov, ki se običajno kaže kot artritis, v najhujših primerih pa lahko žival tudi pogine.

Anaplazmoza

Bolezen povzroča bakterija Anaplasma phagocitophilum. Njeni klinični znaki so zelo različni. Oboleli psi so najpogosteje otožni, oslabeli, imajo zvišano telesno temperaturo in zavračajo hrano. Približno pri polovici obolelih psov je opazno, da se neradi gibajo, so okorni in šepajo. Lahko imajo epileptične napade, bruhajo, imajo drisko ali znake dihalnih okužb. Izrazit znak je tudi zmanjšanje števila trombocitov (krvnih ploščic, pomembnih za strjevanje krvi). Bolezen se pojavi kot posledica imunskega odgovora gostitelja in ne zaradi neposrednega delovanja bakterije.

Babezioza

To bolezen povzroča pražival Babesia canis, krvni zajedavec, ki napada eritrocite in povzroča njihov razpad. Bolezen se kaže s kliničnimi znaki depresije in anoreksije, zvišano telesno temperaturo, bledo sluznico, povečanimi bezgavkami in temnim urinom. Z laboratorijskimi preiskavami ugotovimo zmanjšanje števila rdečih krvnih celic in povečanje števila vnetnih celic. Blaga oblika bolezni lahko preide v kronično, ki lahko ob stresu izbruhne v akutni obliki.

Ključna je preventiva

Znaki bolezni, ki jih prenašajo klopi, niso specifični, zato je postavitev diagnoze vse prej kot enostavna, zdravljenje pa pogosto dolgotrajno. Zdravila, ki bi zagotavljalo 100-odstotno zaščito pred klopi, ni. Pomembno je, da žival po vsakem sprehodu pregledamo in klope takoj odstranimo. Dlje kot je klop prisesan, večja je verjetnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prenaša v prebavilih. Prednost pri izbiri zaščite pred klopi imajo zdravila, ki delujejo repelentno (odganjalno).

Pse pred klopi zaščitite z Ataxxo

Ataxxa je zdravilo proti zunanjim zajedavcem, ki je v obliki kožnih kapljic za nanos na kožo psa. Uničuje klope, bolhe in ličinke bolh. Dokazano je bilo, da deluje tudi repelentno na klope, komarje in peščene muhe. Ataxxa se po nanosu razporedi po celotni površini telesa živali. Na koži in dlaki ostane 4 tedne, zato jo je treba za ustrezno zaščito nanašati redno 1-krat na mesec. Na voljo je pri veterinarjih ali v spletnih lekarnah.

Zaščitite svojega štirinožnega prijatelja z Ataxxo in mu omogočite še veliko XXL-dogodivščin.

Članek obravnava izdelke brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodila! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.