Začenjajo se toplejši dnevi, spet so na pohodu tudi bolhe in klopi

Začenjajo se toplejši dnevi, spet so na pohodu tudi bolhe in klopi

Zakaj te drobne živali povzročajo take tegobe in zakaj se jih tako težko znebimo?

Evolucijsko gledano, zajedavci spadajo med najbolje prilagojene vrste na planetu. Med bolj razširjenimi so prav gotovo bolhe. Poznamo jih več kot 2200 vrst, kar kaže na njihovo občudovanja vredno prilagodljivost. Med evolucijo se je ta mala žuželka prilagodila zajedavskemu načinu življenja. Izgubila je krila, razvili pa so se ji posebni ustni organi, primerni za grizenje in sesanje krvi, ter zadnji par okončin, ki ji omogoča dolge skoke z živali na žival.

Kako poskrbijo za svoj obstoj?

Bolhe se takoj po naselitvi v kožuh živali začnejo hraniti in že po 24 do 48 urah pariti. Samica bolhe bodisi na gostitelju bodisi v njegovi okolici naenkrat izleže od 6 do 10 snežno belih lepljivih jajčec. Celoten razvoj bolhe v primernih razmerah traja od 21 do 28 dni, njihovo število pa se zaradi ogromnega števila izleženih jajčec zelo hitro povečuje. V 2 do 5 dneh se iz jajčec izležejo ličinke, ki se prehranjujejo z odmrlim organskim materialom. Ker so občutljive za svetlobo, se skrijejo v razpoke, v 1 do 2 tednih pa se zabubijo. Bube so izredno odporne proti vročini, izsušitvi in vlagi. Prah, ki se prilepi nanje, jih dodatno ščiti. Preden se bolhe izmotajo iz bube, v svoji bližini potrebujejo mehanski dražljaj gostitelja. Če tega ni, lahko mirujejo več mesecev, zaradi česar se zdi, da stara zapuščena zgradba oživi, ko se kdo spet vseli vanjo in se bube preobrazijo v bolhe. Tako bube pomenijo rezervoar bolh, ki ga zelo težko uničimo.

Kako se zaščitimo pred temi zajedavci?

Najprej se moramo zavedati, da bolhe, ki jih vidimo na živalih, pomenijo le 5 % bolšje populacije. Preostalih 95 % jih je v obliki jajčec, ličink in bub v okolici živali. Če svojo žival ustrezno zaščitimo, pa nam nobena razvojna oblika ne bo delala težav.

Na trgu je veliko sodobnih sredstev za odpravljanje zajedavcev

Najpomembnejše so še vedno kožne kapljice, katerih uporaba je zelo preprosta. Z majhno količino zdravila, ki ga nanesemo na eno mesto na živali, žival zaščitimo v celoti. Med najučinkovitejše in najbolj preverjene učinkovine v kožnih kapljicah spada fipronil, ki je tudi v Krkini rešitvi Fyprystu Combo.

Zaščitite svoje štirinožne prijatelje pred bolhami, pa tudi klopi in ušmi

Fypryst Combo zagotavlja učinkovito in varno zaščito od uhlja do repa. Deluje proti ušem, klopom, bolham in razvojnim oblikam bolh. Primeren je za zaščito (preventivo) in zdravljenje že okuženih (infestiranih) živali z zajedavci. Praktično oblikovana pipeta z gladkimi robovi omogoča natančen, varen in enostaven nanos zdravila. Redno dajanje zdravila vsak mesec celo leto pa je tisti ključ do uspeha, ki nam pomaga, ko že mislimo, da bodo bolhe večna družba našega štirinožca.

Članek obravnava izdelke brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.