Bolhe in klopi – najbolj nadležne nadloge vseh kosmatincev

Bolhe in klopi – najbolj nadležne nadloge vseh kosmatincev

Narava se počasi prebuja v vsej svoji lepoti, z njo pa tudi nadloge, ki prežijo na naše kosmate ljubljenčke. V mislih imamo predvsem bolhe in klope, torej težave, s katerimi se srečuje vsak lastnik psov in mačk. Bolham so živali izpostavljene vse leto, klopi pa nanje prežijo zlasti v toplejših mesecih oziroma takrat, ko se veliko gibljejo v naravi, predvsem v gozdovih in na travnikih.

Več kot 50 % psov in mačk s kožnimi težavami pripeljejo k veterinarju zaradi bolhavosti

Bolhe so majhni insekti, ki so stalno v gibanju. V nasprotju s klopi, ki se po enkratnem ugrizu ne premikajo več, lahko žival ugriznejo tudi več stokrat v enem dnevu, kar povzroča zelo neprijetno draženje in srbenje. Zelo pogosto se razvije tudi alergija na bolšjo slino, ki je v veterinarski praksi najpogosteje opisana alergijska reakcija pri psih in mačkah. V najhujših primerih lahko bolhe s pitjem krvi pri manjših živalih povzročijo slabokrvnost, prenašajo pa lahko tudi nevarne bakterijske bolezni in najpogostejšo pasjo trakuljo.

Problem za žival in lastnika

Zaradi načina razmnoževanja so bolhe tudi velik higienski problem za lastnike, ki si s kosmatinci delijo bivalne prostore. Kar 95 % bolh predstavljajo razvojne oblike, ki so raznesene po vseh prostorih, kjer se žival giblje. Bolhe v nasprotju z ušmi ne ležejo lepljivih jajčec, zato ta z živali padejo v okolico. Iz jajčec se razvijejo ličinke, ki se skrijejo pred svetlobo, najraje v reže parketa ali v preproge. Tu se preobrazijo v bube in v takšnem stanju lahko ostanejo tudi 6 mesecev. Nove, odrasle bolhe pa lahko s pomočjo zaznavanja toplote, ki jo žival oddaja, kmalu najdejo gostitelja.

Ali ste vedeli?
Bolhe imajo močne zadnje noge in lahko preskočijo tudi dolžino, ki je dvestokratnik njihove velikosti. V živalskem svetu so rekorderke po dolžini skoka v razmerju s telesno velikostjo. To jim omogoča, da se iz okolja lažje spet naselijo na živali.

Dobro je vedeti

Bolhe gredo lahko s psov na mačke in obratno, saj niso vrstno specifični zajedavci. Zelo pomembno je, da lastniki psov in mačk to razumejo, saj je tudi od tega odvisna uspešnost zatiranja bolhavosti. Zdravilo, ki uničuje bolhe in učinkuje tudi na njihove razvojne oblike, je treba nanesti na žival, zelo pomembna pa je tudi ustrezna skrb za bivalni prostor živali.

  • Talne površine in preproge je treba temeljito posesati, najbolje dvakrat v dveh zaporednih dneh. Posesati je treba tudi avto, če se kosmatinec pogosto vozi v njem.
  • Vrečko sesalca je treba čim prej zavreči, saj se v njej razvojni krog bolh nadaljuje.
  • Ležišče živali je treba oprati v pralnem stroju na temperaturi, višji od 60 °C.
  • Zdraviti je treba vse živali v gospodinjstvu.
  • Zdravila v obliki kožnega nanosa je treba pravilno nanesti. Dlako je treba razmakniti, tako da zdravilo zagotovo pride do kože, prek katere se vpije v maščobni sloj kože in se potem razporedi po celotni površini.
  • Pomembna je vztrajnost: zaradi dolgega razvojnega kroga bolh se priporoča vsaj trimesečno zdravljenje živali.

Bolhe so trdovratna nadloga, s katero se sooča večina lastnikov domačih živali, pri tem pa imajo kar nekaj težav s popolno ozdravitvijo živali.

Resna nevarnost za žival in človeka

Klope po negativnem vplivu na zdravje ljudi prekašajo samo še komarji in tudi pri psih ni nič drugače. Prenašajo kar štiri bolezni, ki lahko resno ogrozijo zdravje naših domačih živali. Težava pri teh boleznih je tudi to, da se začetki kažejo z dokaj neznačilnimi kliničnimi znaki, ko pa se povzročitelj razmnoži v telesu, ga je skoraj nemogoče odstraniti.

Večina klopov na gostitelja preži na izpostavljenih mestih, npr. na vrhu travne bilke ali grmovja, in ga zazna z receptorji. Zato je zelo pomembno, da lastniki po vsakem sprehodu psa pregledajo in odstranijo morebitne klope.

Še neprisesani klopi na živali so nevarni tudi za ljudi, saj ista vrsta klopov zajeda tako pse in mačke kot ljudi.

Klopa najlaže odstranimo s posebno pinceto, tako da ga zgrabimo čim bližje glavi. Uporaba olja se odsvetuje, saj lahko klop refleksno izloči še več sline, kar lahko poveča možnost za okužbo.

Če želimo svojega ljubljenčka dobro zaščititi, moramo zaščito uporabljati vse leto, saj so klopi pri nas aktivni že pri 7 °C.

Na trgu je veliko pripravkov za zatiranje klopavosti in bolhavosti, še vedno pa je med najpogosteje uporabljanimi zaščita v obliki kožnega nanosa. Na voljo je v ampulah, ki so na trgu že vrsto let in so med najbolj preizkušenimi in varnimi oblikami zaščite. Pomembno je tudi, da zdravilo deluje kontaktno, kar pomeni, da klopa oz. bolho ubije, preden začneta sesati kri.

Takšni zdravili sta Fypryst® Combo in Ataxxa®, ki uničujeta klope in bolhe. Fypryst® Combo vsebuje učinkovino S-metopren, ki uničuje tudi jajčeca bolh in tako prekine razvojni krog. Uporablja se pri psih in mačkah, kadar so glavni problem bolhe. Fypryst® Combo je v letu 2017 prejel posebno nagrado Easy to give, ki jo podeljuje ugledno evropsko združenje za medicino mačk. Nagrajujejo zdravila za mačke, katerih prednost je enostaven in čim manj stresen nanos. Pri Fyprystu® Combo so izpostavili prednost gladkih, zaobljenih robov ampule, ki ob stiku s kožo ne povzročajo draženja. Ataxxa® pa je odlična izbira za pse, ki se veliko gibljejo v naravi. Vsebuje permetrin, ki dokazano odganja vse vrste insektov, tudi klope, komarje in peščene muhe. Oba izdelka zagotavljata učinkovito zaščito od uhlja do repa in sta na voljo v lekarnah in pri veterinarjih.

Z uporabo Krkinih zdravil Fypryst® Combo in Ataxxa® boste rešeni klopov in bolh, vaš ljubljenček pa bo brezskrbno užival tudi v toplejših mesecih, ki so pred nami.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.