Bolhe in klopi so aktivni vse do prve zmrzali

Bolhe in klopi so aktivni vse do prve zmrzali

Klopi so nevarni zunanji zajedavci, ki so aktivni, dokler temperature niso nižje od 5 °C, zato se z njimi srečujemo vse do pozne jeseni. Skrivajo se pod listjem, v travi, gosti podrasti in grmovju ter čakajo na gostitelja. Bolj kot klopi so nevarne številne bolezni, ki jih prenašajo. Pri psih in mačkah so najpogostejše borelioza, babezioza in erlihioza. Prav zato je zelo pomembno, da svojega domačega ljubljenčka po vsakem sprehodu temeljito pregledamo in odstranimo morebitne klope.

Bolhe so v nasprotju s klopi aktivne vse leto, tudi pozimi. Odrasle bolhe, ki jih vidimo na živali, predstavljajo le 5 % vse populacijePreostalih 95 % bolh je v obliki jajčec, ličink in bub, razseljene pa so po bivalnem prostoru in povsod drugod, kjer se zadržujejo psi in mačke. Pri zdravljenju bolhavosti je zato pomembno, da ne uničujemo le odraslih zajedavcev, ampak zatiramo tudi njihove razvojne oblike, ki so v okolici živali, pogosto tudi v naših domovih.

Kako vemo, da je naš ljubljenček dobil bolhe?

Pes ali mačka, ki imata bolhe, se običajno praskata. Številni psi pa niso občutljivi za bolšji pik in se v začetni fazi le sem in tja popraskajo. Ker zaradi tega začetne težave zaradi bolh težje opazimo, so izrednega pomena preventivni ukrepi.

Ob pregledovanju kožuščka lahko opazimo skupek črnih pikic med dlako. To je mesto, kjer se je bolha hranila in iztrebila. Iztrebki so v obliki klobasic. Če jih damo na mokro vato, se obarva s krvjo v iztrebkih. Prve bolhe na psu običajno ne najdemo. Ko pa bolho najdemo, pomeni, da jih je vsaj petdeset.

Če se bolhe v stanovanju preveč zaredijo, je treba pomoč poiskati pri službi za dezinsekcijo, to pa je neprijeten in drag postopek.

Za odpravo bolh in klopov je prava rešitev Fypryst® Combo

Fypryst® Combo je zdravilo z edinstvenim načinom delovanja na bolhe, klope in uši. Uničuje odrasle bolhe ter jajčeca in ličinke bolh na živali in v njeni okolici.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.