Brezskrbno na morje z našimi kosmatinci

Brezskrbno na morje z našimi kosmatinci

Pred nami so tedni, ko se po opravljenih obveznostih odpravimo na zaslužen dopust. Vsakdanjo rutino zamenjamo za brezskrbno veselje in zabavo v družbi tistih, ki nam pomenijo največ.

Še vedno so najbolj priljubljeni obmorski kraji, kjer preživljamo glavni del letnega dopusta. Čedalje več ljudi s seboj vzame tudi svojega domačega ljubljenčka, najpogosteje psa. Velika večina pa se še vedno ne zaveda, da so živali na potovanjih v tuje kraje lahko izpostavljene boleznim in okužbam, ki jim v Sloveniji običajno ne posvečamo večje pozornosti. Zato je še posebno pomembno, da se lastniki zavedamo tveganja in svoje živali primerno zaščitimo. Tako nam bodo poletni dnevi, ki jih bomo preživeli skupaj, še dolgo ostali v lepem spominu.

Preden se odpravimo na dopust, ne pozabimo na preventivo

Svoje domače ljubljenčke moramo zavarovati tudi pred srčno glisto (Dirofilaria immitis), ki se ob ugodnih zunanjih temperaturah (nad 14 °C) prenaša s piki komarjev. Pogosta je na Primorskem, v Istri in Dalmaciji, največ primerov okuženih psov pa je v Franciji, Španiji in Italiji. Po podatkih Evropskega znanstvenega sveta za zajedavce pri družnih živalih (ESCCAP) je celotna Slovenija že od leta 2010 ogroženo območje, srčne gliste pa razširjene že po večjem delu Evrope. K temu prispeva tudi čedalje večje število komarjev, kar je posledica podnebnih sprememb.

Srčna glista je nevarna za živali in ljudi

Najpogosteje se s srčno glisto okužijo psi, tudi mačke, lisice in volkovi, pojavlja pa se lahko tudi pri ljudeh. Največkrat so opisani primeri, ko po telesu potujoče ličinke povzročijo poškodbo pljučnega tkiva. Na rentgenskem slikanju so vidne spremembe v velikosti kovanca, najpogostejša klinična znaka pa sta bolečina v prsih in pokašljevanje.

Od okužbe do pojava bolezenskih znakov lahko mine več let

Komar se z ličinkami srčne gliste okuži, ko pije kri okužene živali, ličinke pa se potem v njem preobrazijo v infektivno obliko. Okuženi komar ličinke s pikom vnese v novega gostitelja, v katerem se po krvnih žilah ali različnih tkivih selijo do srca, kjer odrastejo in izločajo mikrofilarije. To so oblike, ki jih komar s sesanjem krvi zaužije, nanj pa lahko čakajo tudi do dve leti. Celoten krog od pika do razvoja odraslih zajedavcev traja več mesecev, od okužbe do pojava bolezenskih znakov pa lahko mine tudi več let.

Bolezenski znaki so dokaj nespecifični

Pojavljajo se različni znaki – od hujšanja, apatičnosti, slabokrvnosti, oteženega dihanja, pospešenega srčnega utripa in suhega kašlja do nabiranja tekočine v trebuhu. Odvisni so od števila in velikosti glist (nekatere so daljše od 30 cm). Če je zajedavcev veliko, lahko povzročijo zamašitev žil, odpoved srca in s tem pogin živali. Da gre za okužbo s srčno glisto, veterinar posumi na podlagi kliničnih znakov in zgodovine živali (potovanje na okužena območja), sum pa potrdi z mikroskopskim pregledom razmaza kapljice periferne krvi, hitrim testom, rentgenskim slikanjem prsnega koša in ultrazvokom srca.

Tudi zdravljenje je odvisno od velikosti glist. Uporablja se lahko kombinacija zdravljenja z zdravili in kirurškega posega, s katerim iz organizma odstranijo odrasle zajedavce.

Bolezen lahko ogrozi zdravje živali in ljudi

Ključnega pomena je, da v sezoni komarjev poskrbimo za redno preventivo. Okužene živali so namreč nekakšen rezervoar za okužbo komarjev, ki bolezen širijo na druge živali in tudi na ljudi. Krkina Ataxxa®, ki vsebuje učinkovino permetrin in imidakloprid, ščiti pse pred klopi in bolhami. Edinstvena lastnost permetrina je njegov klinično dokazan repelentni učinek na vse vrste insektov, tako na klope kot tudi na komarje, ki prenašajo srčno glisto. (1) Zdravilo je v obliki kožnega nanosa in omogoča zaščito živali do enega meseca.

Če pa bi žival vseeno pičil komar, se v poletnih mesecih na ogroženih območjih svetuje, da živali 1-krat na mesec damo zdravilo, ki vsebuje učinkovino milbemicin oksim in uniči vse razvojne oblike srčne gliste. Krka ponuja rešitev v obliki okusne tablete za pse in mačke. Zdravilo vsebuje učinkovini milbemicin oksim in prazikvantel, ki poleg srčne gliste uničita tudi druge notranje zajedavce, vključno s črevesnimi glistami in trakuljami.

Krkino zdravilo, ki učinkuje tudi proti ličinkam srčne gliste, je na voljo pri veterinarjih, Ataxxa® pa tudi v lekarnah.

Z uporabo omenjenih Krkinih zdravil pripomoremo k preprečevanju širjenja srčne gliste, svojemu kosmatincu pa zagotovimo brezskrbne poletne mesece doma in ob morju.

Živali prenašajo vročino težje kot ljudje, saj se ne potijo.

Kako lahko svojega domačega ljubljenčka zaščitimo pred dehidracijo in vročinskim udarom?

  • Poskrbimo, da bo vedno imel dovolj sveže vode. Zamenjajmo jo večkrat na dan.
  • Nikoli ga ne puščajmo samega v avtu, zlasti ne na soncu.
  • Uredimo mu primerno ležišče v senci ali v bolj hladnem delu stanovanja.
  • Izogibajmo se sprehodom v najhujši vročini. Na potep se raje odpravimo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so temperature prijetnejše.
  • Na sprehod vzemimo plastenko s svežo vodo.
  • Dolgodlake živali redno češimo.

(1) Pfister K, Armstrong R: Systemically and cutaneously distributed ectoparasiticides: a review of the efficacy against ticks and fleas on dogs. Pfister and Armstrong Parasites & Vectors 2016; 9: 436.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.