Naj bo sobivanje z vašimi hišnimi ljubljenčki brezskrbno

Naj bo sobivanje z vašimi hišnimi ljubljenčki brezskrbno

omači ljubljenčki prinašajo veliko veselja, pogosto pa tudi neželene obiskovalce, zajedavce, ki so jim živali še posebej izpostavljene v toplejših delih leta. Predstavljajo lahko resno tveganje za zdravje živali in njihovih lastnikov, ki po navadi bivajo v tesnem stiku z njimi.

NAJVEČJA NADLOGA PSOV IN MAČK SO BOLHE

Odrasle bolhe so majhne (1–2 mm) temno rjave žuželke brez kril. Imajo močne zadnje noge, ki jim omogočajo skakanje in izjemno hitro premikanje. Prehranjujejo se s krvjo različnih sesalcev in ptičev.

Bolhe so krive za več kot 50 % kožnih težav hišnih ljubljenčkov. Alergeni v bolšji slini povzročajo alergijsko vnetje kože, ki je najbolj razširjena kožna bolezen pri psih in mačkah. Zelo pogosto je potrebno dolgotrajno in drago zdravljenje, saj lahko bube na preobrazbo v odrasle bolhe čakajo tudi 6 mesecev in več. Njihova preobrazba se začne, ko v bližini zaznajo žival. Prav ta sposobnost čakanja je vzrok, da je zdravljenje pogosto neuspešno

Bolhe so tudi vmesni gostitelj trakulje, ki je nevarna tako za živali kot za ljudi.

Za zatiranje bolhavosti je nujno redno zdravljenje, ki naj traja najmanj 3 mesece, lahko pa tudi 6 mesecev. Da bi preprečili ponovno okužbo, priporočamo celoletno preventivo.

V TOPLEJŠIH MESECIH SO POVEČA AKTIVNOST KLOPOV

Klopi so aktivni, ko je zunanja temperatura nad 5 °C. Na gostitelje prežijo na izpostavljenih mestih, npr. na vrhu travnih bilk ali grmovja, in jih zaznajo z receptorji. Prenašajo povzročitelje številnih bolezni, ki so nevarne za živali in ljudi. Da bi uspešno preprečili stisko in žalost ob trpljenju štirinožcev, je pomembna redna preventiva, zato svetujemo, da zdravila za zatiranje klopov uporabljate vsak mesec.

Zelo pomembno je, da psa po vsakem sprehodu pregledate in odstranite morebitne klope.

Še neprisesani klopi na živali so nevarni tudi za ljudi, saj ista vrsta klopov zajeda tako pse in mačke kot ljudi. Živali po vsakem sprehodu ali potepu temeljito preglejte in preverite, ali imajo klope. Odstranjenega klopa odvrzite v lonček z alkoholom, nikakor pa ga ne zavrzite živega. Če glavica ostane v koži, to ni nujno nevarno. Če pa se na mestu ugriza pojavi večja boleča oteklina ali izboklinaobiščite veterinarja

SVOJE LJUBLJENČKE LAHKO UČINKOVITO ZAŠČITITE S KRKINIMI IZDELKI

Za zaščito pred klopi in bolhami izberite Fypryst® Combo za pse in mačke ter Ataxxo® za pse, notranje zajedavce pa odpravite z izdelki iz družine Dehinel®. Omenjena zdravila so na voljo tudi v lekarnah.

Za več informacij o zajedavcih in Krkinih izdelkih obiščite novo spletno stran www.oduhljadorepa.si.

Besedilo obravnava izdelke brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.