Ob svetovnem dnevu živali poskrbimo za svoje ljubljenčke

Ob svetovnem dnevu živali poskrbimo za svoje ljubljenčke

Ko po napornem dnevu stopimo skozi vrata svojega doma in nas tam pričakajo razigrane oči našega ljubljenčka, živahno mahanje z repom ali mehko predenje, se zavemo, kako dragoceno je imeti ob sebi hišnega ljubljenčka. Ti posebni člani naših družin nam ne prinašajo samo veselja in topline, ampak nas tudi učijo nežnosti, potrpežljivosti in brezpogojne ljubezni. 4. oktober, svetovni dan živali, je posvečen tem štirinožnim junakom našega vsakdana. A ob tem ne pozabimo, da je še kako pomembna tudi odgovorna skrb zanje.

4. oktober je svetovni dan živali

Že skoraj 100 let imajo tudi živali svoj dan. Začetki segajo v leto 1931, ko so ekologi v Firencah z njim želeli opozoriti na položaj ogroženih živalskih vrst. Že takrat so vedeli, da ni pomembna samo ljubezen do ljudi, ampak tudi skrb za živali, saj smo vsi dragoceni in odgovorni za ohranitev pestrosti žive narave za prihodnje rodove.

4. oktober nas zato vsako leto spodbuja, da razmislimo o sobivanju z živalmi, dobro premislimo, ali smo zares pripravljeni skrbeti za hišne ljubljenčke, se posvetujemo o njihovi negi, poskrbimo za preprečitev rojstev nezaželenih mladičev in se učimo, kako lahko sožitje z njimi še izboljšamo. Naša odgovornost je, da prepoznamo njihove potrebe in skrbimo zanje.

Osnovna skrb za hišne živali

Hišni ljubljenčki nam vsak dan kažejo brezpogojno ljubezen, zato je prav, da jim jo vračamo in tudi mi poskrbimo za njihove potrebe. Zagotoviti jim moramo varno zavetje, primerno redno prehrano, čisto vodo in poskrbeti za njihovo zdravje. K odgovorni skrbi za zdravje živali spada tudi ustrezna zaščita pred različnimi notranjimi (gliste, trakulje) in zunanjimi (bolhe, klopi) zajedavci, saj lahko pomenijo resno tveganje za njihovo in naše zdravje.

Približno polovico vseh kožnih težav pri psih in mačkah povzročijo bolhe, ki so zaradi kompleksnega razvojnega kroga aktivne vse leto. Njihovo odpravljanje je težavno in dolgotrajno, saj moramo uničiti vse odrasle bolhe, ki se postopoma razvijajo iz jajčec, ki so jih bolhe izlegle že pred začetkom zdravljenja.

Dokler temperature ne padejo pod 5 ˚C, pa se našemu ljubljencu pogosto pridružijo še klopi. Na svoje gostitelje prežijo na mestnih zelenicah, vrtovih in v gozdu. Prisesajo se na različne dele telesa, najraje pa imajo mesta, kjer je koža tanka in slabo odlakana.

Klopi in bolhe pa niso samo nadležni prebivalci na koži naše živali, temveč so tudi prenašalci najrazličnejših bolezni in nekaterih notranjih zajedavcev. Celosten pristop z ustrezno kombinacijo zdravil in rednim preprečevanjem čez vse leto lahko pri psih in mačkah poskrbi za njihovo in našo varnost. To potrjujejo tudi veterinarske smernice, ki priporočajo odpravljanje notranjih zajedavcev najmanj na tri mesece, v nekaterih primerih (ko živali bivajo z otroki, nosečnicami, starejšimi, bolniki) pa enkrat na mesec.

Izberite varno zaščito za svojega ljubljenčka

Kombinacija kožnega nanosa Fypryst Combo in okusne tablete Milprazon Chewable za mačke ali Dehinel Plus Flavour za pse zaščiti vašo žival pred vsemi najpogostejšimi zajedavci.

  • Fypryst Combo deluje ob stiku z bolhami in klopi.
  • Milprazon Chewable za mačke in Dehinel Plus Flavour za pse pa poskrbita za odpravljanje širokega spektra črevesnih zajedavcev.

Zdravila so na voljo pri veterinarju. Fypryst Combo in Dehinel Plus Flavour pa tudi v lekarnah.

Ne pozabite, ključ do varnega sobivanja je redna preventiva!

Članek obravnava izdelke brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.