Pred klopi zaščitite sebe in svoje ljubljenčke

Pred klopi zaščitite sebe in svoje ljubljenčke

edno bolj se poudarja, da je gibanje v naravi pomembno za zdravje. Vendar se moramo zavedati, da pomlad prebudi tudi klope, ki prenašajo bolezni, nevarne za ljudi in živali. V letih z milejšo zimo je navadno več klopov, zato jih razmeroma veliko lahko pričakujemo tudi letos.

Slovenija spada med države, kjer je precej okužb s povzročitelji bolezni, ki jih prenašajo klopi. Zato je priporočljivo, da pred odhodom na sprehod po gozdu ali travniku in po vrnitvi upoštevamo nekaj nasvetov.

 • Zaščitimo se z oblačili, tako da je čim več kože pokrite.
 • Oblačila naj bodo svetle barve, da klopa laže opazimo.
 • Na kožo nanesemo repelent, katerega vonj odganja klope.
 • Po vrnitvi natančno pregledamo poraščene dele telesa, kožne gube, uhlje, pazduhe in dimlje, se oprhamo in umijemo lase.
 • Oblačila operemo.

Iste vrste klopov napadajo tako pse in mačke kot tudi ljudi. Če žival na dlaki prinese še neprisesanega klopa, se ob tesnem stiku z živaljo lahko prenese na človeka.

To lahko preprečimo tako, da po vsakem sprehodu pregledamo svojega psa ali mačko, zaščitimo pa jih tudi z zdravili, ki uničujejo klope. Pri izbiri bodimo pozorni na varnost in učinkovitost zdravila. Ena od najbolj varnih in učinkovitih možnosti za zaščito je kožni nanos. Ker ga ni treba zaužiti kot nekatere druge oblike, ne draži želodca, ne povzroča slabosti, bruhanja ali alergijskih reakcij na hrano. Takoj, ko se nanos posuši, se lahko s hišnimi ljubljenčki varno in brezskrbno družijo vsi družinski člani. Pomembno je tudi, da zdravilo deluje kontaktno, kar pomeni, da klopa ubije, še preden začne sesati kri. S tem se znatno zmanjša verjetnost prenosa povzročiteljev bolezni s klopa na žival. Takšni sta zdravili Ataxxa za zaščito psov in Fypryst Combo za zaščito mačk. Obe zdravili živali zaščitita tudi pred bolhami.

Klopi so v naravi aktivni, ko zunanje temperature presežejo 5 °C, zato moramo za zanesljivo zaščito živali skrbeti celo leto.

Kako ravnamo, ko na človeku ali živali najdemo prisesanega klopa?

 1. Za odstranjevanje klopa uporabimo ozko pinceto (ali posebno pinceto za odstranjevanje klopov).
 2. Primemo ga pri glavi ali ustnem delu, čim bližje mestu, kjer je predrl kožo. Pazimo, da ga ne primemo za telo. Ne smemo ga premočno stisniti.
 3. eno potezo ga počasi in enakomerno izvlečemo.
 4. Ko je zunaj, ga damo v kozarec z alkoholom.
 5. Mesto ugriza razkužimo z alkoholom.
 6. Z alkoholom razkužimo tudi pinceto.
 7. Temeljito si umijemo roke.

Za več informacij o zajedavcih, ki ogrožajo zdravje hišnih ljubljenčkov, in o Krkinih izdelkih obiščite novo spletno stran www.oduhljadorepa.si.

Besedilo obravnava izdelke brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.