Ste prepričani, da svojega doma ne delite z bolhami in klopi?

Ste prepričani, da svojega doma ne delite z bolhami in klopi?

Bolhe in klopi niso le nadloga, ampak lahko številne bolezni prenašajo tudi na ljudi, saj hišni ljubljenčki pogosto bivajo skupaj z nami. Ravno zato pri mačkah in psih ni dobro čakati na prvega klopa ali bolho, bolje je pravočasno preprečiti marsikatero nevšečnost in tudi resna obolenja živali, hkrati pa poskrbeti za zaščito vse družine.

Majhni, a zelo nevarni

Predvsem bolhe so pogosto spregledani zajedavci, saj se zaradi svoje majhnosti zlahka skrijejo v dlaki kosmatincev in njihovih ležiščih. Poleg tega, da povzročajo neprijetno srbenje, so tudi eden od najpogostejših vzrokov številnih kožnih težav pri psih in mačkah. Prenašajo lahko trakuljo, ki zajeda tudi ljudi, v srednjem veku pa so bile glavni krivec za prenos kuge, ki je pokosila na tisoče človeških življenj. Ko bolho opazimo na mačku ali psu, je navadno že precej pozno, saj odrasle bolhe predstavljajo le vrh ledene gore. Vsaka bolha, ki jo opazimo, pomeni vsaj 19-krat toliko razvojnih oblik v okolici – v stanovanju, na dvorišču in vrtu. Razvojne oblike predstavljajo rezervoar za vsakokratno ponovno okužbo naših štirinožnih prijateljev.

Tudi klopov ne smemo spregledati, saj prenašajo številne bolezni, nevarne za ljudi in živali. Pri nas so najpomembnejše babezioza, granulocitna anaplazmoza, lajmska borelioza in klopni meningoencefalitis. Vse premalokrat se zavedamo, da lahko te bolezni pustijo trajne posledice tako pri ljudeh kot pri živalih, hišni ljubljenčki pa so lahko vir okuženih klopov v naši okolici. Samice klopa kmalu po obroku krvi izležejo jajčeca v bližini mesta hranjenja, zato so se v tem trenutku v vašem vrtu ali celo domu morda že izlegli majhni, a zelo nevarni klopi.

Zaščitimo se!

Lastniki hišnih ljubljenčkov moramo poskrbeti za njihovo zaščito in zdravje, s tem pa tudi za varnost družinskih članov. Pri izbiri bodimo pozorni na varnost in učinkovitost zdravila. Ena od najbolj varnih in učinkovitih možnosti za zaščito je kožni nanos, saj ga ni treba zaužiti kot nekatere druge oblike, zato ne draži želodca, ne povzroča slabosti, bruhanja ali alergijskih reakcij na hrano. Ker živali niso trajno izpostavljene mehanskemu draženju, ne poškoduje dlake. Takoj, ko se nanos posuši, se lahko s hišnimi ljubljenčki varno in brezskrbno družijo vsi družinski člani. V lekarnah in na veterinarskih postajah je na voljo Fypryst® Combo, zdravilo z edinstvenim delovanjem proti bolham, klopom in ušem, ki je varno za pse, mačke in dihurje. Poskrbi za zaščito na pravem mestu, saj uničuje odrasle bolhe, klope in uši ter razvojne oblike bolh v okolici, zato pomaga preprečevati ponovno infestacijo. Kombinacija fipronila in S-metoprena je ena od najbolj preizkušenih, varnih in v svetu najbolj uveljavljenih kombinacij za odpravljanje zunanjih zajedavcev pri psih in mačkah in za zaščito pred njimi. Za največjo učinkovitost je treba postopek ponavljati vsak mesec in hkrati zdraviti vse živali v gospodinjstvu.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.