Tisto, kar je skrito, je lahko bolj nevarno!

Tisto, kar je skrito, je lahko bolj nevarno!

Bila je sončna aprilska sobota, ko je izza ovinka pridirjal Floki s povodcem v gobcu in me zmotil ob branju romana moje najljubše avtorice. Pogledal me je z velikimi očmi in mi dal vedeti, da bi mu dolg sprehod dobro del. Strinjala sem se z njim in ga odpeljala na čudovit sprehod čez gmajno v sosednji gozd. Ker mu to očitno ni bilo dovolj, sem mu na domačem dvorišču še pol ure metala frizbi in tako iz njega izžela zadnje atome energije. Najino popoldne se je končalo na domači zelenici pod dišečo cvetočo češnjo.

Ko sem ga čez dva dni krtačila, sem nekaj začutila v njegovi koži … Opa! Klop! Joj, tega pa res ne maram … Po navodilih sem ga odstranila in skušala čim prej pozabiti na neljubi dogodek. Po 10 dneh pa se Floki ni počutil najbolje. Ni hotel jesti in je bil brez energije, čeprav je ves dan počival. Nekaj ni bilo v redu, zato sem ga odpeljala k veterinarju. V aprilu se začne sezona klopov, kakšen se pojavi že prej, zato me je veterinar vprašal, ali ga je imel pred kratkim tudi Floki. Moj odgovor je bil pritrdilen. Po nadaljnjih preiskavah mi je sporočil, da ima moj kosmatinec anaplazmozo.

Klopi niso zgolj neprijetna nadloga, ampak tudi prenašalci bakterij in virusov, ki pri psih (redkeje pri mačkah) povzročijo različne bolezni – v Sloveniji najpogosteje anaplazmozo, babeziozo in boreliozo.

Zdravila, ki bi zagotavljalo 100-odstotno zaščito, ni. Zato je pomembno, da psa po vsakem sprehodu pregledamo in klope takoj odstranimoOd marca do novembra redno, na 4 tedne, nanašamo zaščito pred klopi. Zelo učinkoviti so izdelki s permetrinom, saj je njegov repelentni učinek na klope, komarje in druge žuželke klinično dokazan. (1, 2, 3) Vsebuje ga tudi Ataxxa v obliki kožnih kapljic. Zdravilo je primerno zlasti za pse, ki veliko časa preživijo v naravi in so zato bolj izpostavljeni.

Zdravilo v obliki kožnih kapljic se po nanosu razporedi po celotni površini telesa živali. Na koži in dlaki ostane najmanj 4 tedne. Na zajedavce deluje kontaktno (dovolj je že stik z učinkovino na dlaki ali koži) in jih uniči, še preden ugriznejo žival. Permetrin pri klopih povzroči tudi občutek pekočih nog (4) in jih tako prežene.

Odpornost klopov, uši in drugih insektov proti antiparazitikom, ki se uporabljajo pri hišnih ljubljenčkih, ni bila dokazana. (5) Če niso učinkoviti, je to večinoma posledica nepravilne uporabe. Zato smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste kožne kapljice pravilno nanesli in bo zdravilo učinkovalo.

Literatura


1 McMahon C, Kröber T, Guerin PM. In vitro assays for repellents and deterrents for ticks: differing effects of products when tested with attractant or arrested stimuli. Med Vet Entomol 2003; 17: 370–8.

2 Romi R, Peragallo M, Sarnicola G et al. Impregnation of uniforms with permethrin as a mean of protection of working personnel exposed to contact with hematophagous arthropods. Annali di igiene: medicina preventiva e di comunita 1977; 9(4): 313–9.

3 Institute of Medicine. Gulf War and Health: Vol. 2. Insecticides and solvents. Washington, DC: National Academies Press, 2003; 57–63.

4 Eisena L., Rosea D., Prosea R. et al. Bioassays to evaluate non-contact spatial repellency, contact irritancy, and acute toxicity of permethrin-treated clothing against nymphal Ixodes scapularis ticks. Ticks and Tick-borne Diseases 2017; 8: 837–49.

5 ESCCAP. Guideline 03 Sixth Edition. 2018 [cited 2021 Mar 25]. Available from: https://www.esccap.org/guidelines/

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.