Zaščitimo svojega ljubljenčka in s tem tudi svojo družino

Zaščitimo svojega ljubljenčka in s tem tudi svojo družino

Bolhe imajo zanimiv razvojni krog

Odrasle bolhe, ki jih vidimo na živali, predstavljajo le 5 % vseh bolh. Preostalih 95 % bolh je v obliki jajčec, ličink in bub razseljenih po celotnem bivalnem prostoru in na vseh drugih mestih, kjer se zadržujejo psi in mačke. Vsaka bolha, ki jo opazimo na živali, pomeni veliko razvojnih oblik v okolici. Pri zdravljenju bolhavosti je zato pomembno, da uporabimo zdravilo, ki deluje na odrasle bolhe in druge razvojne oblike, ki so v okolici živali. Ključno je tudi, da zdravimo vse pse in mačke v gospodinjstvu.

Klopi so aktivni, če so zunanje temperature višje od 5 °C

Klopi so nevarni zunanji zajedavci, s katerimi se srečujemo od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Skrivajo se pod listjem, v travi, gosti podrasti in grmovju ter čakajo na gostitelja. Bolj kot klopi so nevarne številne bolezni, ki ji prenašajo. Pri psih in mačkah so najpogostejše borelioza, babezioza in erlihioza. Vsako leto vse več ljudi zboli za boreliozo, največ v poletnih mesecih. Prav nič drugače ni pri hišnih ljubljenčkih, zato je treba žival po vsakem sprehodu temeljito pregledati, ali ima klope.

Za odpravo bolh in klopov je prava rešitev Fypryst® Combo

Fypryst® Combo je zdravilo z edinstvenim načinom delovanja na bolhe, klope in uši. Uničuje odrasle bolhe ter njihova jajčeca in ličinke na živali in v njeni okolici. Kombinacija fipronila in S-metoprena je ena od najbolj preizkušenih za odpravljanje zunanjih zajedavcev pri psih in mačkah in za zaščito pred njimi. Posebno oblikovana pipeta omogoča hiter, enostaven in varen nanos zdravila na kožo živali. Pipeta se zelo enostavno odpira, lahko jo ponovno zapremo, iz nje pa ne kaplja.

Fypryst® Combo je varen tudi za pasje in mačje mladiče od 8. tedna starosti dalje ter za breje živali in živali v laktaciji. Na voljo je v 4 jakostih za pse in 1 jakosti za mačke in dihurje.

Notranji zajedavci niso nevarni samo za živali, ampak tudi za ljudi

Mačke ali psi se lahko zdijo popolnoma zdravi, a v sebi nosijo zajedavce, na primer gliste ali trakulje. Pri nekaterih živalih, zlasti pri mladičih, lahko zajedavci povzročajo številne nevšečnosti, med drugim napet trebuh, drisko, bruhanje, slabokrvnost, dihalne motnje in celo slepoto. Vsi našteti simptomi se lahko pojavijo tudi pri ljudeh, predvsem pri otrocih, ker se okužijo prek hišnega ljubljenčka.

Psa ali mačko razglistimo vsaj 4-krat na leto, na tveganih območjih (območja, kjer so otroci, skupna dvorišča) pa se priporoča razglistenje 1-krat na mesec.

Za enostavno in hitro zatiranje glist in trakulj priporočamo antiparazitik Dehinel® Plus, ki učinkovito deluje na najpogostejše zajedavce pri psih ali Dehinel® za razglistenje mačk. Izdelka sta v lekarnah na voljo brez recepta.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.