Zaščitite svoje hišne ljubljenčke pred srčno glisto

Zaščitite svoje hišne ljubljenčke pred srčno glisto

S temperaturami nad 14 ºC postanejo dejavni tudi komarji, najbolj nevarna skupina živali na Zemlji. Prek pikov prenašajo številne povzročitelje bolezni, ki so nevarne tako za ljudi kot za živali. Najbolj nevarno bolezen pri živalih povzroča srčna glista, ki jo več kot 70 vrst komarjev lahko prenese tudi v človeka.

Najpogosteje so okuženi psi, redkeje mačke in beli dihurji. Glista, ki lahko zraste do 30 cm, se naseli v velike pljučne žile in srce, kjer lahko živi celo 7 let. Znaki se pokažejo šele več mesecev po okužbi in so lahko usodni. Okužba se najpogosteje kaže s kašljem, oslabelostjo, hujšanjem, pospešenim dihanjem in neješčnostjo. Pri ljudeh se gliste največkrat naselijo v pljučih, kjer poškodujejo tkiva.

Nevarnost okužbe je največja od pomladi do jeseni, ko so komarji najbolj dejavni. V preteklosti so o okužbah poročali predvsem iz Sredozemlja, z naraščanjem povprečnih letnih temperatur pa se je območje močno povečalo. V naši neposredni bližini je tudi eno od najbolj okuženih območij v Evropi – Padska nižina.

V EVROPI SE ŠTEVILO S SRČNO GLISTO OKUŽENIH PSOV POVEČUJE

K zmanjšanju lahko največ prispevamo z redno preventivo. Ker so okuženi komarji tudi v celinskem delu Slovenije, je preventiva priporočena na območju celotne Slovenije.

Zaradi zahtevnega in dolgotrajnega zdravljenja, ki žal ni vedno uspešno, je obolenje veliko lažje preprečevati kot zdraviti.

KRKINI VETERINARSKI IZDELKI NAŠE LJUBLJENČKE ZAŠČITIJO OD UHLJA DO REPA

Ataxxa®, ki vsebuje permetrin in imidakloprid, ščiti pse pred klopi in bolhami. Edinstvena lastnost permetrina je njegov klinično dokazani repelentni učinek na vse vrste insektov, tudi na klope in komarje, ki prenašajo srčno glisto. (1) Zdravilo je v obliki kožnega nanosa in omogoča zaščito živali do enega meseca.

V poletnih mesecih je na ogroženih območjih priporočljivo, da živali 1-krat na mesec damo zdravilo, ki vsebuje milbemicin oksim in uniči vse razvojne oblike srčne gliste. Krka ponuja rešitev v obliki okusne tablete za pse in mačke. Zdravilo vsebuje milbemicin oksim in prazikvantel, ki poleg srčne gliste uničita tudi druge notranje zajedavce, vključno s črevesnimi glistami in trakuljami.

Krkino zdravilo, ki učinkuje tudi proti ličinkam srčne gliste, je na voljo pri veterinarjih, Ataxxa® pa tudi v lekarnah.

Z uporabo omenjenih Krkinih zdravil pripomoremo k preprečevanju širjenja srčne gliste, svojemu kosmatincu pa zagotovimo brezskrbne poletne mesece.

Več o srčni glisti in ostalih zajedavcih ter o najboljših Krkinih rešitvah za zaščito živali je na www.oduhljadorepa.com.

Vir

  1. (1) Pfister K, Armstrong R: Systemically and cutaneously distributed ectoparasiticides: a review of the efficacy against ticks and fleas on dogs. Pfister and Armstrong Parasites & Vectors 2016; 9: 436.
  2. McMahon C, Kröber T, Guerin PM. In vitro assays for repellents and deterrents for ticks: differing effects of products when tested with attractant or arrested stimuli. Med Vet Entomol 2003; 17: 370–8.
  3. Romi R, Peragallo M, Sarnicola G et al. Impregnation of uniforms with permethrin as a mean of protection of working personnel exposed to contact with hematophagous arthropods. Annali di igiene: medicina preventiva e di comunita 1977; 9 (4): 313–9.
  4. Institute of Medicine. Gulf War and Health: Vol. 2. Insecticides and solvents. Washington, DC: National Academies Press, 2003; 57–63.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.