Živijo, pomlad! Adijo, KLOPI, BOLHE in KOMARJI!

Živijo, pomlad! Adijo, KLOPI, BOLHE in KOMARJI!

Klopi so pri psih, ki najbolj uživajo v gibanju v naravi, za skrbnike res nadležna golazen. Ker niso le neprijetna nadloga, ampak tudi prenašalci številnih bakterij in virusov, je zaščita še toliko pomembnejša. Preberite, kakšno izkušnjo je imela skrbnica in kako lahko svojega štirinožnega prijatelja zaščitite pred zunanjimi zajedavci.

Zakaj je pomembna redna in kakovostna zaščita pred zunanjimi zajedavci?

Izkušnja skrbnice: pasje dogodivščine na prostem z nepovabljenim gostom

Na sončno aprilsko soboto smo imeli družinski piknik na vrtni zelenici. Udobno smo sedeli, prijetno klepetali, otroci pa so se igrali in zabavali z metanjem žogice psički Boni, dokler ni omagala in se zleknila v senci cvetoče jablane.

»Mami, med božanjem sem nekaj začutil med dlako. Mislim, da ima Bona klopa.« Skupaj smo pregledali ves kožušček in res je bil na koži nepridiprav, kot je rekel sin. Odstranili smo ga in psička se je veselo pognala nazaj na vrt.

Približno čez 10 dni sem opazila, da je psička brez energije, ni je mikalo igranje na vrtu in ni imela apetita kot prej. Odpeljali smo jo k veterinarju, saj je imela tudi zvišano telesno temperaturo in rahlo blede sluznice. Odvzeli so ji kri in v rdečih krvnih celicah našli povzročitelja težav – babezijo.

Klopi niso le neprijetna nadloga, ampak so tudi prenašalci drugih zajedavcev, bakterij in virusov, ki pogosteje pri psih kot pri mačkah povzročijo različne bolezni – v Sloveniji najpogosteje babeziozo, anaplazmozo in boreliozo.

Kaj je babezioza in kakšni so znaki?

Gre za bolezen, ki jo povzročajo praživali iz rodu Babesia. To so krvni zajedavci, ki napadajo rdeče krvne celice (eritrocite) in povzročajo njihov razpad. Pred nekaj leti je bila ta bolezen v Sloveniji precej neznana, v zadnjih letih pa se pogosteje pojavlja pri psih.

Babezija se s prisesanega klopa na psa prenese v 2 do 3 dneh. Klinični znaki bolezni se pri akutni obliki pojavijo v 10 do 20 dneh.

Najpogosteje opazimo:

 • zvišano telesno temperaturo,
 • depresijo,
 • povečane bezgavke,
 • neješčnost,
 • utrujenost,
 • temno rjavo ali oranžno obarvan urin.

Pomembno je, da psa po vsakem sprehodu pregledamo in klope takoj odstranimo. Redno na 4 tedne nanašamo zaščito pred klopi, še preden se temperatura dvigne nad 4 °C, ko postanejo klopi dejavni.

Anaplazmoza in njeni znaki

Anaplazmozo povzroča bakterija Anaplasma phagocytophilum, ki se v krvni obtok prenese prek ugriza klopa. Zato se imenuje tudi pasja klopna vročina. Gre za resno bolezen, ki pa pogosto poteka brez kliničnih znakov. Za prenos bakterije je potrebno, da se klop na psu hrani 1 do 2 dneva. Inkubacijska doba je 8 do 14 dni.

Znaki anaplazmoze so:

 • apatičnost in brezvoljnost,
 • utrujenost,
 • zavračanje hrane in posledično hujšanje,
 • prebavne težave, kot sta driska in bruhanje,
 • težave z gibanjem zaradi bolečin v mišicah in sklepih ter oteklih okončin.

Borelioza pri psih

Boreliozo povzroča bakterija Borrelia spp. Glavni prenašalci so klopi. Pri psih se klinični znaki razvijejo le pri 5 do 10 %, pri ostalih živalih pa bolezen poteka brez kliničnih znakov. Za prenos bakterije je potrebno, da se klop na psu hrani 1 do 2 dneva. Inkubacijska doba ni znana, predvideva se, da bolezen izbruhne od 2 do 6 mesecev po okužbi.

Kakšni so klinični znaki?

Najpogosteje ni kliničnih znakov, lahko pa se pojavijo:

 • zvišana telesna temperatura,
 • neješčnost,
 • šepanje,
 • otekli sklepi,
 • oslabelost,
 • povečane bezgavke.

Kako nad zunanje zajedavce, kot so klopi?

Zelo učinkoviti so izdelki s permetrinom, saj je njegov repelentni učinek na klope, komarje in peščene muhe klinično dokazan. (1, 2, 3)

Ataxxa vsebuje imidakloprid, ki poleg klopov uniči tudi bolhe in njihove ličinke, in permetrin. Permetrin na zajedavce deluje kontaktno in jih uniči, še preden ugriznejo žival. Pri klopih povzroči tudi občutek pekočih nog (4) in jih tako prežene.

Zdravilo je primerno zlasti za dejavne pse, ki v naravi preživijo veliko časa in so zato bolj izpostavljeni klopom. Ataxxa je v obliki kožnih kapljic in se po nanosu razporedi po celotnem telesu živali. Na koži in dlaki ostane najmanj 4 tedne.

Odpornost klopov, uši in drugih insektov proti antiparazitikom, ki se uporabljajo pri hišnih ljubljenčkih, ni bila dokazana. (5) Če niso učinkoviti, je to večinoma posledica nepravilne uporabe. Zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste kožne kapljice pravilno nanesli in bo zdravilo učinkovalo. Oglejte si jih v videu.

Izdelek lahko kupite pri veterinarju ali v lekarni.

Literatura

1. McMahon C, Kröber T, Guerin PM. In vitro assays for repellents and deterrents for ticks: differing effects of products when tested with attractant or arrested stimuli. Med Vet Entomol 2003; 17: 370–8.

2. Romi R, Peragallo M, Sarnicola G et al. Impregnation of uniforms with permethrin as a mean of protection of working personnel exposed to contact with hematophagous arthropods. Annali di igiene: medicina preventiva e di comunita 1977; 9(4): 313–9.

3. Institute of Medicine. Gulf War and Health: Vol. 2. Insecticides and solvents. Washington, DC: National Academies Press, 2003; 57–63.

4. Eisena L., Rosea D., Prosea R. et al. Bioassays to evaluate non-contact spatial repellency, contact irritancy, and acute toxicity of permethrin-treated clothing against nymphal Ixodes scapularis ticks. Ticks and Tick-borne Diseases 2017; 8: 837–49.

5. https://www.esccap.org/uploads/docs/cgqtqpf1_0720_ESCCAP_GL3__English_v19_1p.pdf

Besedilo obravnava izdelke brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.