Življenje skozi oči čisto navadnega mačka

Življenje skozi oči čisto navadnega mačka

Sem Sherman, štiriletni maček. Sicer sem še nekoliko zimske postave, a kljub temu vem, da sem eleganten in občudovan, saj vsak dan poslušam, kako lep primerek svoje vrste sem.

Ker moji lastniki še trdno spijo, sklepam, da še ni čas, da stisnem zobe in lastnici za minuto ali dve dovolim, da iz mene stisne vso sapo, preden za objem zahtevam plačilo v obliki priboljška …, dveh, treh ali petih, odvisno od uspešnosti mojega lobiranja …

Življenja žal nisem začel tako, kot se spodobi za mačka mojega kova

Zavetišče res ni prostor za gospode. Želel sem si lastno hišo in dvorišče, kjer lahko vsem pokažem, kdo je gospodar. Moji prvi spomini pa so žal srbeče narave. Takoj ko sem pogledal na svet, so me napadle majhne grizoče pošasti. Pravo olajšanje sem doživel, ko so me že v prvem tednu po celem telesu poškropili z zdravilno tekočino – in moja prva težava je šla hitro v pozabo. Težav pa žal še ni bilo konec. V prvih tednih mi res ni bilo postlano z rožicami, saj me je bolel trebušček in tudi hrana mi ni preveč dišala, pa še kakec sem imel tekoč. Ko so mi vsaka dva tedna prinesli neko majhno ovalno stvar, sem jo ubogljivo pojedel in se, moram priznati, zelo hitro izvrstno počutil.

Na lep poletni dan smo spet dobili obiskovalce

Prijetna gospa s prijaznim pogledom se mi je v trenutku prikupila. Takoj sem ji pokazal, kakšen popoln mačji paket sem, in ji pritisnil poljub na roko. Očarljivost imam zapisano v genih, zato sem z gospo še istega dne odšel domov. Hitro sem si uredil dostop do vseh prostorov v hiši, le na posteljo mi lastnik ne dovoli. Ko pogleda stran, to hitro izkoristim in se uležem na njegov vzglavnik. Tudi na našem ogromnem vrtu sem gospodar. Ko sem sam doma, delam obhode in si za malico privoščim miš, občasno tudi ptiča.

Druge mačke na našem vrtu opazujem s prezirom

Moja lastnica tudi druge mačke dobrosrčno hrani. Ker živimo ob gozdu, si vrt občasno delim še z divjimi živalmi. Odkar je zunaj že res toplo, sem pri sosedovi mački opazil neke temne živali, ki so iz dneva v dan večje. Mene takšne živali nimajo preveč rade. Lastnica mi namreč vsak mesec ob istem času na vrat stisne tekočino, za katero sklepam, da me varuje. Opazil sem, da jo nanese tudi na mačje neznance, ki jih gostimo na našem dvorišču. Babici, ki živi v sosednji hiši in me med dopoldnevi veselo zalaga s priboljški, v zahvalo pokažem miši, ki jih ulovim. Vsak mesec pripravi zame prav posebno salamo, v katero zavije neko majhno ovalno stvar. Delam se, da tega ne vidim, in salamo z užitkom pojem.

Kot lahko vidite, sem se po ne preveč spodbudnem začetku rešil težav z zdravjem in zrastel v res elegantnega gospoda. Še kakšnega priboljška več se ne bi branil!

Krka ponuja celovito zaščito pred notranjimi in zunanjimi zajedavci, s katero poskrbite za zdravje domačih ljubljenčkov

Ker zdravljenje v nekaterih primerih ni uspešno, je preventiva edini način, da žival ostane zdrava. S Krkinimi izdelki lahko lastniki mačk in tudi psov zares dobro poskrbite za svoje ljubljenčke ter svojim otrokom in sebi omogočite brezskrbno druženje z njimi. Lastnik našega Shermana je odgovoren in za njegovo zadovoljstvo poskrbi z ustrezno preventivo. S pipeto Fypryst Combo ga vsak mesec zaščiti pred bolhami in klopi, pri zaščiti pred notranjimi zajedavci pa se prilagaja Shermanovim navadam in uporablja Dehinel.

Še nekaj mačjih zanimivosti

  • Okušajo lahko slanokislo in grenko, ne pa tudi sladkega.
  • Prespijo skoraj dve tretjini svojega življenja. Nekatere rekorderke spijo tudi po 20 ur na dan, vendar večino časa le dremajo.
  • Mačje srce utripa 2- do 3-krat hitreje od človeškega.
  • Paracetamol, ena od najpogosteje uporabljenih zdravilnih učinkovin v humani medicini, je za mačke smrtno nevaren. Ker imajo drugačno presnovo, je zanje lahko usoden že najmanjši odmerek.
  • Bolhe so prenašalke Dipylidium caninum, najpogostejše vrste trakulje pri mačkah in psih. Zato je zelo pomembno, da redno odpravljate tako notranje zajedavce kot bolhe.
  • Mačka ima v vsakem uhlju kar 32 mišic. Uhlja lahko premika neodvisno drug od drugega, obrne pa ju lahko za 180 stopinj.
  • Veliko mačk težko prenaša laktozo, zato imajo težave, če pijejo mleko.
  • Če mačka ne zakoplje svojih iztrebkov, je to znak agresije. S tem sporoča, da se ne boji.

Obiščite spletno stran www.oduhljadorepa.si. Na spletni strani boste našli še več koristnih nasvetov glede najpogostejših zajedavcev, ki ogrožajo zdravje domačih ljubljenčkov, ter druge zanimivosti o Krkinih izdelkih iz palete Od uhlja do repa.