Tudi mladi imajo težave z glavobolom

Tudi mladi imajo težave z glavobolom

Pri 20 % odraslih, ki trpijo zaradi glavobola, so se te težave začele že pred 10. letom starosti. Glavobol je zelo pogost tudi pri mladostnikih. Raziskava med mladostniki, starimi od 12 do 17 let, je pokazala, da je v zadnjem mesecu imelo glavobol 56 % fantov in 74 % deklet, migreno pa 15 % anketiranih. Starši so pogosto zaskrbljeni, vendar večinoma ne gre za hujše zdravstvene težave.

Vzroki glavobola so podobni kot pri odraslih, najpogosteje gre za posledico okužbe in zvišane telesne temperature. Povzroči ga lahko vnetje sinusov, žrela ali srednjega ušesa.

Glavobol je lahko tudi posledica stresa, napetosti in duševne obremenitve (npr. pretiranega truda za uspeh v šoli) ter čustvenega stresa, povezanega z družino, šolo in prijatelji. V teh primerih se pojavi tenzijski glavobol. Občutimo ga kot stiskanje okoli glave ter napetost v predelu senc, čela, obraza in vratu. Poslabšanje lahko sčasoma pripelje do hujših zdravstvenih težav. V tem primeru je obvezen obisk zdravnika.

Veliko izrazitejši glavobol pa spremlja napad migrene. Zanjo je značilna močna utripajoča bolečina, ki lahko traja več ur, celo 2 dni. Povzročijo jo lahko telesni napor, povečana izpostavljenost svetlobi ali hrupu, vremenske spremembe, določena hrana in pijača. Lahko je tudi dedno pogojena. Pri kar 90 % otrok in mladostnikov, ki imajo migreno, se ta težava pojavlja tudi v njihovi družini. Če imata oba od staršev migreno, je kar 70 % možnosti, da se bo pojavila tudi pri otroku.

Blažjo migreno lahko lajšamo z analgetiki brez recepta, pri hujših oblikah pa je potrebna zdravniška pomoč.

Pri zmernem glavobolu si lahko pomagamo s protibolečinskimi zdravili, ki so v lekarni na voljo brez recepta.

Vir: www.medicinenet.com