Da ne bo bolelo: Svetovni dan bolečine

Da ne bo bolelo: Svetovni dan bolečine

Bolečina je neprijetna čutna in čustvena zaznava, povezana z dejansko ali potencialno poškodbo tkiva. Vendar vzrok ni vedno poškodba, pa tudi vsake poškodbe ne spremlja bolečina. Bolečina je izjemno zapletena, saj ima različne povzročitelje, na njeno doživljanje in trajanje pa močno vplivajo različni dejavniki. Ni le negativna, saj je pogosto prvi znak ali opozorilo, da se v našem telesu nekaj dogaja. Čeprav je lahko koristna, gre za neprijetno izkušnjo, ki jo želimo odpraviti ali vsaj ublažiti.

Bolečino delimo na različne načine, najpogosteje glede na jakost (blaga, zmerna, močna bolečina) in trajanje (akutna, kronična bolečina).

Bolečina ne izbira ne kraja ne časa. Doživljamo jo zelo različno, ker smo zanjo različno dovzetni. To je močno odvisno tudi od drugih dejavnikov, na primer od okolja in duševnega stanja človeka, ki ga boli – utrujenost, strah, nesproščenost in anksioznost bolečino še okrepijo. Določitev jakosti bolečine je pomembna za postavitev pravilne diagnoze in izbiro ustreznega protibolečinskega zdravljenja. Prav zaradi subjektivnega doživljanja vrste in jakosti bolečine je zdravljenje izredno zahtevno, saj celotna anamneza temelji zgolj na bolnikovi oceni. Zdravniki si ne morejo pomagati z nobeno napravo ali laboratorijsko preiskavo. V pomoč jim je lahko analogna bolečinska lestvica (VAS), po kateri vrednost 0 pomeni odsotnost bolečine, vrednost 10 pa neznosno bolečino. Bolnik sam oceni, kako huda je njegova bolečina.

Kako prijetno je življenje brez bolečine, se običajno zavemo šele takrat, ko nas kaj boli. Pri glavobolu in migreni, pa tudi pri zobobolu, menstrualni bolečini, bolečini v mišicah in sklepih ter bolečini v križu nas zanima predvsem hitro in dolgotrajno lajšanje bolečih občutkov. Samozdravljenje ni vedno primerno, pri blagi do zmerni akutni bolečini pa lahko posežemo po protibolečinskih zdravilih (analgetikih), ki so na voljo brez recepta.

Pomoč farmacevta v lekarni najpogosteje iščemo zaradi glavobola, zobobola, menstrualne bolečine, bolečine v hrbtu ter bolečine v mišicah in sklepih. Protibolečinska zdravila brez recepta lahko jemljemo največ 10 dni, ne glede na to, za katero bolečino gre. Če se simptomi ne izboljšajo ali se po 3 dneh jemanja zdravil celo poslabšajo, je potreben posvet z zdravnikom. Po podatkih raziskave o najpogosteje priporočenih izdelkih brez recepta v letu 2010, ki jo je opravilo podjetje Farmasist, je Nalgesin S prva izbira slovenskih farmacevtov za samozdravljenje glavobola. Vsebuje natrijev naproksenat, ki deluje protibolečinsko, protivnetno in protivročinsko. Ker se iz prebavil hitro absorbira v krvni obtok, začne delovati zelo kmalu po zaužitju prvega odmerka. Nalgesin S v primerjavi z drugimi analgetiki, ki so v lekarnah na voljo brez recepta, učinkuje dlje časa. Prav zaradi očitnega in dolgotrajnega olajšanja je tudi manjša nevarnost, da bi prišlo do prevelikega odmerjanja.