Kaj je zobobol?

Kaj je zobobol?

Zobobol uvrščamo v skupino najbolj intenzivnih bolečin. Ob bok ga lahko postavimo celo akutnemu stanju pri ledvičnih kamnih. Čeprav je strah pred bolečino najpogostejši razlog, da ljudje zobozdravnika ne obiščejo pravočasno, je stanje, ki nastopi ob prepoznem ukrepanju, mnogo hujše.

Najpogostejši vzrok za zobobol je vnetje zobnega živca (zobne pulpe). Do tega največkrat pride, ko zobna gniloba (karies), ki ni bila odkrita pravočasno, razgradi toliko trdih sestavin zoba, da bakterije prodrejo do zobnega živca in povzročijo njegovo vnetje.

Bakterije v ustni votlini izločajo lepljivo snov, s pomočjo katere se prilepijo na površino zoba. Iz sladkorja in škroba v hrani tvorijo kisline, ki razjedajo zobno sklenino. Posledica poškodovane zobne sklenine je občutljivost zoba za sladko, mrzlo ali vroče. Če nas zob začne boleti ponoči in zobozdravnik ni takoj dosegljiv, najbolj pomagajo analgetiki in nesteroidni antirevmatiki. Tako lažje dočakamo zobozdravnika, ki odstrani vzrok zobne bolečine. Ker ta zdravila lajšajo bolečino in zmanjšujejo vnetje, niso priporočljiva le pri zobobolu, ampak tudi po poškodbah in zobozdravstvenih operacijah.