September – mesec ozaveščanja o demenci

September – mesec ozaveščanja o demenci

Na svetu se vsake štiri sekunde pojavi nov bolnik z demenco. To je kronična napredujoča možganska bolezen, ki prizadene višje možganske funkcije, kot so spomin, mišljenje, orientacija, razumevanje, računske in učne sposobnosti ter sposobnosti govornega izražanja in presoje. Njena najpogostejša oblika je Alzheimerjeva bolezen, ki predstavlja več kot 65 % demence. Vzrok za nastanek te bolezni ni znan, vemo pa, da neposredno prizadene možgansko tkivo in povzroči njegovo napredujoče propadanje. Prizadene predvsem starejše ljudi.

Da bi povečali ozaveščenost o bolezni in zmanjšali stigmo, ki spremlja bolnike, je september razglašen za mednarodni mesec Alzheimerjeve bolezni, svetovni dan te bolezni pa je 21. septembra.

Ali ste vedeli?

Mednarodno združenje za Alzheimerjevo bolezen je september določilo za mesec ozaveščanja o demenci. Na svetu je več kot 44 milijonov bolnikov z demenco, v Sloveniji pa zaradi posledic te bolezni trpi več kot 32.000 bolnikov in njihovih svojcev.

Kljub številnim raziskavam zdravila še vedno niso odkrili, ugotovili pa so, da naj bi na razvoj bolezni pomembno vplival tudi stres. Najnovejša raziskava, ki so jo opravili britanski strokovnjaki z univerze Cambridge, kaže, da lahko z zmanjševanjem dejavnikov tveganja preprečimo enega od treh novih primerov.

Na razvoj Alzheimerjeve bolezni vpliva veliko dejavnikov, tudi dednost, vendar so raziskovalci pri proučevanju odkrili, da se bolezen manj pogosto pojavlja pri ljudeh, ki živijo zdravo.

Recept proti demenci je čisto preprost:

  • zdrava prehrana (npr. sredozemska dieta, ki vsebuje veliko zelenjave, rib, oreščkov, zmerno pitje kave),
  • skrb za normalne vrednosti krvnega tlaka in holesterola,
  • miselna aktivnost (npr. branje knjig in reševanje miselnih nalog),
  • dovolj gibanja,
  • družabnost (npr. klepet s prijatelji).

V Sloveniji ima Alzheimerjevo bolezen okoli 30.000 ljudi, zdravi pa se jih komaj četrtina. Zaradi staranja prebivalstva se pogostost demence in Alzheimerjeve bolezni zelo hitro povečuje. Predvidevajo, da bo leta 2030 v Evropi 8 milijonov ljudi s to boleznijo, do leta 2050 že okoli 12 milijonov, na svetovni ravni pa 115 milijonov.

Strokovnjaki po vsem svetu opozarjajo, da je bolezen pomembno odkriti čim bolj zgodaj, saj hitro zdravljenje lahko upočasni potek bolezni in odloži čas, ko bolnik potrebuje stalno oskrbo. Krka ima v svoji ponudbi štiri antidementive, ki zdravnikom omogočajo, da za posameznega bolnika izberejo najprimernejše zdravilo ter tako olajšajo vsakodnevno življenje bolnikov in njihovih svojcev.