Hemoroidi – kaj pa zdaj?

Hemoroidi – kaj pa zdaj?

Polovica odraslih se vsaj enkrat v življenju sreča s hemoroidi oziroma doživi akutno hemoroidalno bolezen. To je ena od najpogostejših bolezni zadnjika in danke, zato se je ne bi smeli sramovati.

Hemoroidi (zlata žila) so žilne strukture ob zadnjiku, ki se glede na mesto nastanka delijo na notranje in zunanje. Imamo jih vsi, kot bolezen pa jih obravnavamo, ko se hemoroidalni vozli povečajo in začnejo povzročati težave.

Ali so vsi hemoroidi enaki?

Odgovor je preprost – ne! Marsikdo niti ne ve, da jih delimo na notranje in zunanje.

  • Notranji hemoroidi so prirojena oblika hemoroidov in nastanejo predvsem zaradi težav z vezivnim tkivom in žiljem v predelu zadnjika. Za dražljaje niso občutljivi. Prepoznamo jih lahko po znakih, kot sta neboleča krvavitev in neprijeten občutek v okolici anusa, ki ga lahko spremlja srbenje.
  • Zunanji hemoroidi so lahko posledica različnih zunanjih dejavnikov in življenjskega sloga. Pogostejši so pri ženskah, pogosto se pojavijo med nosečnostjo in po porodu. Spremljata jih lahko vnetje in krvavitev, po navadi srbijo in bolijo. Zatipamo jih lahko s prsti.

Najpogostejši simptomi in znaki

Notranji hemoroidi so v zadnjični sluznici in ne povzročajo bolečine ali srbenja. Na njihovo prisotnost nas pogosto opozori krvavitev ob odvajanju blata. Lahko se izbočijo (protruzija) ali zdrsnejo (prolaps) skozi zadnjično odprtino.

Otekli zunanji hemoroidi lahko srbijo, bolijo in ob odvajanju blata tudi zakrvavijo. Trombozirani zunanji hemoroid nastane zaradi krvnega strdka v hemoroidalni veni in lahko povzroči hudo bolečino.

Kaj poslabša simptome?

Nekateri ljudje so bolj nagnjeni k hemoroidom, zlasti če so jih imeli tudi drugi družinski člani, na primer njihovi starši.

Hemoroidi lahko nastanejo tudi zaradi prehrane s premalo vlakninami, kroničnega napenjanja in zaprtja, driske ali sedečega življenjskega sloga. Simptome lahko poslabšata čezmerna telesna teža in nosečnost. Bistven za nastanek hemoroidov pa je zvišan tlak v trebuhu, saj povzroči širjenje ven zadnjika, zaradi česar nabrekajo in slabijo.

Možnosti zdravljenja

Hemoroide lahko zdravimo na različne načine. Najpomembnejši so ustrezna higiena z blagimi mili ter ukrepi proti zaprtju in težavam z odvajanjem.

  • Sprememba prehrane in življenjskega sloga

Ne glede na to, ali bi hemoroide radi preprečili ali pa že imamo težave, moramo skrbeti za redno in mehko odvajanje. K temu pripomoreta predvsem z vlakninami bogata prehrana in zadostna količina tekočine. Presnovo lahko izboljšamo tudi z rednim gibanjem in izogibanjem dolgotrajnemu sedenju.

  • Samozdravljenje

Zdravila za zdravljenje hemoroidov so na voljo v obliki mazil, krem, gelov, svečk, pen in blazinic, ki večinoma delujejo na površino kože. Venoaktivna zdravila v obliki tablet pa delujejo protivnetno. Flavonoidi so najpogosteje uporabljena peroralna zdravila za zdravljenje hemoroidalne bolezni.

Ustrezna rešitev za bolnike z akutno hemoroidalno boleznijo je Flebaven®, zlasti zaradi učinka na vnetje. Vsebuje mikronizirani diosmin flavonoid, ki izboljša krvni obtok v venah in spodbuja mikroobtok, učinkuje na prožnost ven, deluje protivnetno in tako izboljša simptome.

  • Kirurško in nekirurško zdravljenje

Ko konzervativni ukrepi ne prinesejo želenega izboljšanja, obstajajo še druge možnosti, na primer podvezovanje in kirurško zdravljenje.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.