Črevesne težave

Črevesne težave

Poznamo različne črevesne težave. Ko se nam poruši črevesno ravnotežje, se lahko srečamo z drisko ali pa nas ravno nasprotno lahko muči zaprtje.

Celiakija

Celiakija

Celiakija je genetska bolezen, kar pomeni, da se deduje – če jo imajo starši, je večja verjetnost, da jo bodo imeli tudi njihovi otroci ali vnuki.

Hemoroidi

Hemoroidi

Hemoroidi ali zlata žila so razširitve venskega ožilja ob zadnjiku (hemoroidalne vene). Ločimo notranje in zunanje hemoroide. Notranji hemoroidi ležijo v podsluznični plasti končnega dela danke in niso občutljivi za mehanske in toplotne dražljaje. Zunanji hemoroidi ležijo ob zadnjiku, od notranjih jih loči posebna zobata črta. So manj pomembni kot notranji, vendar bistveno bolj vplivajo […]

Divertikli

Divertikli

Na pojav divertiklov odločilno vpliva način življenja (sedenje, hrana s premalo vlakninami). Zaradi postopnega upadanja veziva med mišičnimi vlakni v črevesju je verjetnost za nastanek divertiklov v starosti večja. V razvitih državah ima divertikle več kot 50 % ljudi, starejših od 70 let. Po 60. letu starosti so najpogostejši vzrok za krvavitev iz debelega črevesa.

Vetrovi

Vetrovi

Vetrovi nastajajo zaradi zraka in plinov, ki se kopičijo v črevesju in se sproščajo skozi zadnjično odprtino. Zrak in plini se lahko sprostijo na dva načina: s spahovanjem iz zgornjega dela prebavne cevi in z vetrovi iz spodnjega dela prebavne cevi. Vetrovi so navadno posledica delovanja črevesja in življenjskih navad, zato niso razlog za hujšo zaskrbljenost. So pa neprijetni in moteči za posameznika in njegovo okolico.