Črevesne težave

Črevesne težave

Poznamo različne črevesne težave. Ko se nam poruši črevesno ravnotežje, se lahko srečamo z drisko ali pa nas ravno nasprotno lahko muči zaprtje.

Hemoroidi – kaj pa zdaj?

Hemoroidi – kaj pa zdaj?

Polovica odraslih se vsaj enkrat v življenju sreča s hemoroidi oziroma doživi akutno hemoroidalno bolezen. To je ena od najpogostejših bolezni zadnjika in danke, zato se je ne bi smeli sramovati. Hemoroidi (zlata žila) so žilne strukture ob zadnjiku, ki se glede na mesto nastanka delijo na notranje in zunanje. Imamo jih vsi, kot bolezen […]

Celiakija

Celiakija

Celiakija je genetska bolezen, kar pomeni, da se deduje – če jo imajo starši, je večja verjetnost, da jo bodo imeli tudi njihovi otroci ali vnuki.

Hemoroidi

Hemoroidi

Hemoroidi ali zlata žila so razširitve venskega ožilja ob zadnjiku (hemoroidalne vene). Ločimo notranje in zunanje hemoroide. Notranji hemoroidi ležijo v podsluznični plasti končnega dela danke in niso občutljivi za mehanske in toplotne dražljaje. Zunanji hemoroidi ležijo ob zadnjiku, od notranjih jih loči posebna zobata črta. So manj pomembni kot notranji, vendar bistveno bolj vplivajo […]

Divertikli

Divertikli

Na pojav divertiklov odločilno vpliva način življenja (sedenje, hrana s premalo vlakninami). Zaradi postopnega upadanja veziva med mišičnimi vlakni v črevesju je verjetnost za nastanek divertiklov v starosti večja. V razvitih državah ima divertikle več kot 50 % ljudi, starejših od 70 let. Po 60. letu starosti so najpogostejši vzrok za krvavitev iz debelega črevesa.