Hemoroidi – od tabuja do učinkovite rešitve

Hemoroidi – od tabuja do učinkovite rešitve

Ali ste vedeli, da so v iskalniku Google ena od najbolj iskanih besed, povezanih z zdravjem, hemoroidi? Nič čudnega, saj hemoroidalna bolezen vsaj enkrat v življenju prizadene polovico ljudi, starejših od 50 let. Še dobro, da je na voljo Flebaven, Krkino venoaktivno zdravilo, ki učinkovito lajša simptome.

Kaj so hemoroidi?

Hemoroide imamo vsi, saj so normalna anatomska struktura v kanalu zadnjika. Gre za skupek krvnih žil, sestavljen iz ven in manjših arterij. Če vene otečejo in se vnamejo, govorimo o akutnem hemoroidalnem sindromu, ki mu pogovorno rečemo hemoroidi. Obstajata dve vrsti – zunanji hemoroidi nastanejo pod kožo okoli anusa, notranji pa v sluznici zadnjika in danke.

Ali ste vedeli?

  • Pogosto jim rečemo tudi zlata žila, ker so vnete vene v zadnjiku videti kot zlati trakovi.
  • Beseda hemoroidi izvira iz grških besed za kri in tok oziroma pretok. Prvič se je pojavila leta 1398, in sicer v angleščini.
  • Hemoroidi večinoma ne bolijo, za pregled pri zdravniku se najpogosteje odločimo zaradi krvi v blatu. Če se pojavi bolečina, so zanjo največkrat vzrok druge bolezni zadnjika.

Težave s hemoroidi ali kaj drugega?

Ob neprijetnem občutku v predelu zadnjika večina najprej pomisli na hemoroide. Pogosto se reševanja težav lotimo sami, kar pa velikokrat ne prinese želenih rezultatov ali celo poslabša bolezensko stanje. Zato je zelo pomembno, da diagnozo postavi proktolog, ki določi vzrok težav in primerno zdravljenje.

Zakaj pride do težav s hemoroidi?

Težave s hemoroidi so posledica kompleksnih vplivov. Pogosto se pojavijo ob zaprtju, ko se je treba pri odvajanju bolj napenjati, to pa ustvarja pritisk na hemoroidne vene, ki posledično nabreknejo oziroma otečejo. Dejavniki tveganja za pojav hemoroidov so prevelika telesna masa, prehrana z malo vlakninami, sedeč način življenja, dednost, zaprtost, dvigovanje težkih bremen in starost nad 50 let.

Kakšni so nefarmakološki ukrepi?

Za lajšanje težav s hemoroidi in preprečevanje njihovega nastanka je pomembno, da:

  • smo redno telesno dejavni, saj to pomaga ohranjati zdrav krvni obtok in preprečuje zaprtje,
  • jemo z vlakninami bogato hrano, ki spodbuja redno odvajanje blata, na primer sadje, zelenjavo in polnozrnate izdelke,
  • ohranjamo zdravo telesno maso,
  • se izogibamo dolgotrajnemu sedečemu delu in sedenju na straniščni školjki.

Geli niso vedno primerna rešitev

Če v iskalnik Google vpišemo besedo hemoroidi, se nam med prvimi zadetki prikažejo reklame za vrsto različnih mazil in gelov. Ko poskušamo najti primernega, ugotovimo, da večinoma omogočijo le kratkotrajno olajšanje, ne zdravijo pa vzroka.

Hemoroide obvladajte s Flebavenom

Kot rešitev za težave s hemoroidi lahko uporabimo venoaktivna zdravila v obliki tablet, kot je Flebaven. Vsebuje mikronizirani diosmin, ki poveča napetost ven in stabilizira kapilare, hkrati pa učinkuje protivnetno, kar olajša simptome, kot so bolečine, krvavitve in otekanje v predelu zadnjika.

Prednost Flebavena 1000 mg je preprosto jemanje po shemi 3 – 2 – 1.

Zdravljenje hemoroidalne bolezni lahko traja največ 15 dni. Če se simptomi v tem času ne izboljšajo, se je treba posvetovati z zdravnikom.

Flebaven je klinično dokazana učinkovita rešitev za zdravljenje simptomov hemoroidov*

Leta 2023 se je v Sloveniji končala Krkina neintervencijska študija, ki je potrdila učinkovitost Flebavena pri bolnikih s simptomi hemoroidov. Pri večini so se simptomi izboljšali že po 7 dneh (popolno prenehanje krvavitve, zmanjšanje jakosti in pogostosti krvavitve). Po skupno 15 dneh zdravljenja pa se je resnost akutne hemoroidalne bolezni še dodatno zmanjšala.

Več o Flebavenu lahko preberete na www.flebaven.si.

* Sojar V, Gačić Štotl M, Bunič M, Sojar Košorok N, Turk N, Barbič-Žagar B. Spremljanje učinkovitosti mikroniziranega diosmina (Flebavena®) pri bolnikih z akutno hemoroidalno boleznijo. Med Razgl. 2024; 63 (1): 109–19.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.