Arašidi – zakladnica antioksidantov

Arašidi – zakladnica antioksidantov

Ekipa znanstvenikov z Univerze na Floridi je ugotovila, da so arašidi (zemeljski oreščki) zelo bogati z antioksidanti, ki ščitijo pred boleznimi srca in žilja ter rakom – vodilnima vzrokoma smrti. Vsebujejo tudi veliko beljakovin in za organizem koristne nenasičene maščobne kisline. Pogosto so označeni kot nezdrava hrana, vendar znanstveniki ugotavljajo, da vsebujejo enako količino koristnih snovi kot jagode.

Vse našteto velja za naravne, neslane arašide, slanim pa se je najbolje odreči.

Ameriški znanstveniki so proučevali antioksidante, ki jih vsebuje več vrst arašidov. Antioksidanti so aktivne snovi (vitamini, minerali, encimi, polifenoli) in telo ščitijo pred prostimi radikali, ki škodujejo imunskemu sistemu. Med drugim so nevarni za srce in žilje, ker povzročajo oksidacijo holesterola in s tem pospešujejo mašenje arterij. Z antioksidanti, ki preprečujejo škodljive oksidacijske procese, sta bogata predvsem intenzivno rdeče, oranžno in zeleno obarvana sadje in zelenjava. Po raziskavi pa so na seznam dodali še arašide, saj so ugotovili, da vsebujejo znatno količino polifenolov, bioaktivnih snovi, ki učinkujejo antioksidativno. Z njimi so bogati tudi temna čokolada, črno grozdje, sok in džem iz temnega grozdja ter rdeče vino. Arašidi vsebujejo zlasti velike količine polifenola, znanega kot p-kumarinska kislina.

Slani arašidi so res nezdravi, praženi pa so bolj priporočljivi, saj se s praženjem poveča količina p-kumarinske kisline, količina antioksidantov celo za 22 %.

Vodja raziskave dr. Steve Talcott je pojasnil, da so sicer predvidevali, da arašidi vsebujejo veliko antioksidantov, bili pa so izredno presenečeni, ko so ugotovili, da je v njih toliko antioksidantov kot v sadju.

Kljub temu pa po mnenju dr. Franka Phillipsa iz britanskega dietetičnega združenja arašidov vseeno ne bi smeli zamenjevati z enim od dnevnih obrokov sadja in zelenjave. Čeprav vsebujejo nenasičene maščobe, so namreč bogati s kalorijami. Če želimo shujšati ali ostati vitki, z arašidi zato ne smemo pretiravati. Zlasti moramo biti pozorni na količino slanih arašidov. Najbolj priporočljivi so arašidi v kombinaciji z mešanim svežim in suhim sadjem, saj tako organizmu zagotovimo še vitamine, minerale in encime, ki jih vsebuje sadje.