Debelost in povečana telesna masa

Debelost in povečana telesna masa

Normalno telesno maso (ali telesno težo, kot govorimo v vsakdanjem življenju) ugotavljamo na podlagi povprečnih statističnih vrednosti iz tabel in je odraz starosti, spola, telesne višine ter razvitosti okostja in mišic. Debelost pa je povezana s povečanim deležem maščobnega tkiva v telesu in jo lahko določimo z merjenjem kožne gube. Ocenimo jo lahko tudi z indeksom telesne mase (telesno maso, izraženo v kilogramih, delimo s kvadratom telesne višine, izražene v metrih). Normalne vrednosti se gibljejo med 19 in 24,9. Pri vrednostih med 25 in 29,9 govorimo o zmerni debelosti, vrednost 30 in več pa kaže na debelost. Te vrednosti pa so samo informativne, saj povečana telesna masa ni nujno povezana z debelostjo. Po drugi strani pa lahko o debelosti govorimo tudi pri normalni ali celo zmanjšani telesni masi.

Zdravstveni zapleti zaradi debelosti

Pri debelih ljudeh se pogosteje pojavljajo nekatere bolezni. Pogoste so zlasti sladkorna bolezen (tipa II, ki je neodvisen od inzulina), zvišan krvni tlak, ateroskleroza in z njo povezane bolezni žil, ki prehranjujejo srce (koronarna bolezen), osteoartritis, ki prizadene predvsem koleno, kolk in križni predel hrbtenice, ter bolezen žolčnika in žolčni kamni. Pri skrajni debelosti je zaradi maščevja v trebuhu in prsnem košu močno oteženo dihanje. Ponoči se zato pojavijo motnje spanja, čez dan pa utrujenost zaradi neprespanosti in slabše oskrbe krvi s kisikom.

Vzroki za nastanek debelosti

Če organizem dobiva več energije, kot jo porablja, je to nujen in hkrati zadosten pogoj za debelost. Telo odvečne kalorije uskladišči v obliki maščob. To neizpodbitno dejstvo pa nam žal ne pove veliko o vzrokih, ki vodijo do motenj v uravnavanju vnosa kalorij. Na nastanek debelosti vplivajo tudi dednost ter psihološki in socialni dejavniki.

Odpravljanje debelosti

Shujševalne diete nimajo trajnega uspeha, saj ne odpravijo vzroka za debelost, ampak vplivajo le na zmanjševanje telesne mase. Po koncu diete se telesna masa spet vrne na enako, kot je bila prej, ali pa še večjo. Opozoriti je treba tudi na morebitne škodljive posledice zaradi pogosto neustrezno sestavljenih obrokov. Hujšanje z dieto je veliko uspešnejše, če je kombinirano z vedenjsko terapijo, ki poleg spremenjenih navad hranjenja upošteva tudi povečanje telesne aktivnosti. Zavedati pa se moramo, da je treba debelost preprečevati že v otroštvu.