Intenzivna telesna dejavnost, refluks želodčne kisline, bronhialna astma in antacid

Intenzivna telesna dejavnost, refluks želodčne kisline, bronhialna astma in antacid

To ni nič nemogočega. Že dolgo je znano, da intenzivno ukvarjanje s športom pri nekaterih ljudeh lahko povzroči refluks želodčne kisline (gastroezofagealni refluks). Navadno ga spremljajo zgaga, bolečina v žlički in vračanje želodčne vsebine v požiralnik. Pri ljudeh s predispozicijo za razvoj astme pa prihaja še do simptomov bronhialne astme.

Ali obstaja povezava med refluksom želodčne kisline pri povečani telesni obremenitvi in bronhialno astmo? Na to vprašanje so poskušali odgovoriti na Univerzi za alergologijo in klinično imunologijo v Rimu.
Profesor Santangelo in sodelavci so potrdili, da je ta povezava verjetna. Dokazali so tudi, da je predhodno jemanje antacidov učinkovito, saj zmanjša tveganje za razvoj astme. V skupini je bilo 60 % moških in 40 % žensk, starih od 14 do 36 let. Pri 20 % je bil test na bakterijo Helicobacter pylori pozitiven.

Iz rezultatov raziskave, ki je bila objavljena leta 2002, je mogoče sklepati, da astmo povzroči živčni refleks, ki ga sproži želodčna kislina v spodnjem delu požiralnika. Če pred intenzivnejšimi telesnimi napori jemljemo antacide, ki nevtralizirajo presežno želodčno kislino, do živčnega refleksa in posledično do bronhialne astme sploh ne pride.

Nevtralizacija presežne želodčne kisline torej zmanjša verjetnost za razvoj bronhialne astme. Zato še nasvet. Kamorkoli greste, ne pozabite s seboj vzeti antacida.