Jedilnik za mladosten videz in dobro počutje

Jedilnik za mladosten videz in dobro počutje

Do mladosti in vitalnosti si lahko pomagamo tudi s primernim jedilnikom.

  • Zelje in ohrovt sta bogata z antioksidantnim vitaminom C, ki sodeluje pri tvorbi in ohranjanju kolagena (podpornega tkiva v podkožju) ter pri obnovi celic in tkiv. Vsebujeta tudi veliko koristnih rastlinskih snovi, zlasti vlaknin. Imata pa malo kalorij – v 100 gramih je le 20 kilokalorij.
  • Agrumi vsebujejo veliko vitamina C, sadnih kislin, sladkorjev in vlaknin. Spodbujajo imunski odgovor in odpornost organizma, obenem pa preprečujejo krvavitve, sušenje in staranje kože ter njeno občutljivost za škodljive učinke.
  • Kivi (en sadež) vsebuje 70 do 80 mg vitamina C (priporočeni dnevni odmerek je 60 mg). Pripomore k daljši mladosti, zdravju, vitalnosti, dobremu počutju in privlačnemu videzu. Bogat je z vlakninami, ki so koristne za prebavo. Srednje velik kivi vsebuje 40 kilokalorij.
  • Grenivka med drugim vsebuje snov, ki znižuje nevarni LDL v krvi. En sadež vsebuje 80 kilokalorij.
  • Paprika, tako sladka kot pekoča, je bogata z vitaminom C, vsebuje ga celo več kot agrumi. Sladka rdeča paprika vsebuje še karotenoide, ki preprečujejo raka, in kapsaicin, ki v možganih spodbuja nastajanje endorfinov ter tako zmanjšuje zaznavanje bolečine, pozitivno pa vpliva tudi na razpoloženje. Pekoča paprika je koristna pri okužbah dihal. Srednje velika surova paprika vsebuje okrog 20 kilokalorij.
  • Mango in papaja sta bogata z vitaminoma A in C. Mango vsebuje tudi vitamine skupine B – vitamin B1 je pomemben za živčevje in izrabo energije, vitamin B6 pa krepi imunski sistem. Pol manga ali debela rezina papaje vsebujeta 65 kilokalorij.
  • Soja je azijska metuljnica, ki je s svojimi bioaktivnimi snovmi pravi eliksir mladosti in vitalnosti. Strokovnjaki za prehrano jo zato priporočajo vsem, ki želijo čim dlje ostati mladostni. Priporočljivo tudi redno uživanje izdelkov iz soje (tofu, tempeh, miso, sojino olje, mleko, napitki, omake, polpete, kalčki, jogurti, pudingi, testenine ipd.). Naj dan naj bi je zaužili od 30 do 50 gramov.
  • Zeleni čaj je bogat z antioksidanti – vitamini, minerali, encimi, rastlinskimi barvili in drugimi bioaktivnimi snovmi. Priporočljivi sta vsaj dve skodelici zelenega čaja na dan, najbolje brez dodatkov (mleko, sladkor, med, limona ipd.). Gurmanom prija v kombinaciji s temno čokolado.