Ni vsaka hrana enako primerna za vsakega otroka

Ni vsaka hrana enako primerna za vsakega otroka

Čeprav vemo, da so otroci različni, se manj zavedamo, da mora tudi jedilnik ustrezati njihovemu značaju, konjičkom in načinu življenja. Prehrana razdražljivega otroka mora biti drugačna kot prehrana njegovega melanholičnega in tihega vrstnika.

Za otroke, nagnjene k agresivnemu vedenju, na primer niso primerna živila, ki vsebujejo nitrate. Te proizvajalci dodajajo predvsem salamam, hrenovkam in mesu v konzervah, da ohranjajo lepši videz hrane. Njihovo količino sicer strogo nadzorujejo, vendar se kljub temu lahko kopičijo v telesu, če otrok prepogosto jé tako hrano. Nitrati se v telesu spremenijo v bolj nevarne nitrite. Prva znaka, ki kažeta, da je nitritov preveč, sta prav razdražljivost in agresivnost. Zato je živila z nitrati bolje zamenjati s takimi iz nepredelanega mesa in rib. V prehrano je dobro vključiti tudi jedi, bogate s pektini, ki uravnavajo prebavo, na primer pečena jabolka, ajdovo kašo in rdečo peso.

Razdražljivi otroci pogosto težko zaspijo. Zato je zanje idealna večerna jed kuhano puranje meso v orehovi omaki. Belo puranje meso vsebuje precej triptofana in vitamina В3 (niacina), orehi pa obrok dopolnijo z vitaminom В6. Ta trojica (aminokislina triptofan, vitamina В3 in В6) učinkuje pomirjevalno in ugodno vpliva tudi na spanec.

Ker otroci ne rastejo samo iz dneva v dan, ampak skoraj iz ure v uro, njihov organizem potrebuje ogromno t. i. gradbenega materiala. Kalcija, magnezija in fosforja, ki ga dobijo s hrano, je lahko premalo. Kosti zato postanejo krhke, nastane lahko tudi karies. Poleg tega se pomanjkanje omenjenih mineralov pozna na živčevju, in ker se slabšata spomin in pozornost, otrok ne napreduje. Taki otroci potrebujejo čim več mleka, jogurta, skute in sira.

Pri raztresenosti pomagajo živila, bogata z vitamini skupine B, z vitaminom E in s holinom, ki mu ne rečejo kar tako snov za spomin in zbranost. Pomemben je tudi mangan, ker izboljšuje spomin, zmanjšuje razdraženost in pomaga preprečevati osteoporozo. Vsebujejo ga polnozrnata žita, posebno ovsena in ajdova kaša ter pšenična zrna, pa tudi zelena listnata zelenjava, grah in pesa. Idealen zajtrk za raztresenega in muhastega, hitro razvijajočega se otroka sestavljajo mehko kuhano jajce, mlečna ovsena kaša ali kozarec kakava in sendvič s sirom.

Do veliko težav prihaja zaradi pomanjkanja endorfinov, hormonov sreče. Če jih organizem ne ustvari dovolj, se razpoloženje poslabša, zniža se tudi bolečinski prag. To lahko izboljšajo glasba, ples ali okusna hrana. Pomagajo tudi čokolada, banane, oreščki, semena bučk ali sezama, škodujejo pa sladkarije in jedi iz moke, saj preprečujejo nastajanje hormonov sreče.

Ne glede na otrokov značaj pa njegov organizem jeseni in pozimi potrebuje več vitaminov, zato je priporočljivo, da jemlje katerega od multivitaminskih pripravkov ali biološko aktivnih dodatkov.

V Krki proizvajamo vitaminske in vitaminsko-mineralne izdelke Pikovit, namenjene otrokom od 1. do 14. leta. So prijetnega okusa, izbirate pa lahko med različnimi farmacevtskimi oblikami, ki omogočajo individualno odmerjanje glede na otrokove potrebe in starost.

Povzeto po http://www.za-partoi.ru