Prehrana pri tenisu

Intenzivno igranje tenisa izčrpa organizem. Najprimernejšo hrano za tekmovalce in navdušene rekreativce, zaljubljene v lopar in teniško žogico, nedvomno predstavljajo ogljikovi hidrati (hitro razgradljivi – sladkorji in počasneje razgradljivi – škrob in vlaknine), saj omogočajo dobro igro, uspešne skoke in zmagovalen rezultat. Pri tenisu je telo trojno obremenjeno, ker igra zahteva maksimalno zbranost, koordinacijo in mišično aktivnost. Strokovnjaki poudarjajo, da je najprimernejši vir energije glukoza, saj je lahko razgradljiva in hitro daje dovolj energije. 

Po ugotovitvah kanadskih nutricionistov in športnih zdravnikov med najustreznejšo hrano na teniškem jedilniku spadajo: 

  • koruza (pečena ali kuhana na storžu, polenta, pečenjak, kruh, pecivo idr.), 
  • kruh (črni, ajdov, polnozrnati, ovseni, rženi idr.), 
  • kosmiči (iz mešanih žit, obogatenih z vitamini in minerali, sadjem, medom, tudi s temno čokolado), 
  • testenine (običajne, sojine, polnozrnate), 
  • med in sadje (predvsem sveže banane, ki poleg ogljikovih hidratov vsebujejo vitamine in minerale, ter grozdje, jabolka, marelice, breskve, hruške, ananas in slive, pa tudi suhe fige, slive, marelice, datlji, jabolka, hruške, rozine), 
  • oreščki (orehi, mandlji, lešniki, indijski oreščki, brazilski orehi idr.) in semenke (bučno, sončnično, sezamovo, laneno seme). 

Pomemben je tudi pravi čas prehranjevanja – vsaj dve uri po obilnem obroku še ni čas za intenzivno igro. Uro pred tenisom pa zaužijemo kos sadja (banano, marelico, grozdje) ali prigrizek, bogat z ogljikovimi hidrati.

Preden se odpravimo na teniško igrišče, se odpovemo sladkorju in pijačam, bogatim s kofeinom (pravi kavi, pravemu čaju, razen zelenemu) in gaziranim pijačam, saj povečajo napetost mišic, kar lahko povzroči bolečine in krče ter poveča nevarnost poškodb. Prvi pogoj za uspešno igranje v vročih in hladnejših dneh pa je nedvomno optimalna oskrba organizma s tekočino. Piti moramo dovolj vode (naravne, izvirske, mineralne, najbolje negazirane) ali drugih čim bolj naravnih tekočin, ki koristijo organizmu.

Vendar moramo biti med aktivnostjo tudi pri pitju zmerni – na vsakih 15 do 20 minut naredimo samo požirek ali dva.