Suha usta

Suha usta so neprijeten in nadležen občutek, ki lahko kaže tudi na resnejši problem. Navadno ga skušamo rešiti z uživanjem večjih količin tekočine, vendar to ne zadostuje vedno. Kaj ga povzroči in kako se ga znebiti?

Za kaj pravzaprav gre

Slina je nujno potrebna za vlaženje in čiščenje ustne votline, za prebavni proces ter za preprečevanje bakterijskih in glivičnih okužb v ustni votlini. Če žleze slinavke ne proizvedejo dovolj sline, pride do pojava suhih ust, ki ga spremljajo neprijetni znaki.

Najpogostejši razlogi za suha usta

Suha usta so najpogosteje povezana z jemanjem nekaterih zdravil, predvsem proti depresiji, napetosti, bolečini, alergijam in prehladu (dekongestivi, antihistaminiki), proti debelosti, epilepsiji, nekaterim prebavnim motnjam in astmi. Razlog za suha so usta so lahko tudi nekatere bolezni ter dehidracija in način življenja (kajenje, žvečenje tobaka).

Suha usta povzročajo precej neprijetnosti

Poleg pogostejše žeje in občutka izsušenosti v ustih in žrelu se pojavljajo še drugi znaki: bolečine in razpoke v ustih, pekoč ali skeleč občutek (zlasti na jeziku), suh, rdeč in hrapav jezik, težave pri govorjenju, slab zadah, vnetje žrela.

Poleg teh nadležnih in neprijetnih znakov lahko pride do resnejših težav. Poveča se nevarnost za vnetje dlesni in delov ustne votline, pogosteje se razvije tudi zobna gniloba.

Kaj storiti

Če se nam zdi, da nam izsušenost ust povzročajo zdravila, se posvetujmo s svojim zdravnikom.

Pomagamo pa si lahko tudi drugače: žvečimo žvečilke brez sladkorja, pijemo večje količine vode, dihamo skozi nos in ne skozi usta, uporabljamo vlažilce zraka v prostorih.

Pri odpravljanju skelenja in bolečine pri blažjih vnetjih v ustni votlini in žrelu pa si lahko pomagamo tudi z zdravili, ki so v lekarnah na voljo brez recepta.

Vir: MedicineNet.com