Čas piknikov in dobre hrane – vendar pazimo, da ne bo peklo!

Čas piknikov in dobre hrane – vendar pazimo, da ne bo peklo!

Čeprav nam pikniki in dobra hrana prinesejo veliko veselja, saj smo v družbi ljudi, ki so nam najljubši, pa lahko predstavljajo velik izziv – zlasti za naš želodec. Nemalokrat se namreč na naših krožnikih znajdejo živila v neustreznih razmerjih in nam povzročajo čezmerno izločanje želodčne kisline in zgago.

Zgaga je pekoča bolečina v prsih, ki se širi navzgor proti žrelu. Vzrok zanjo je regurgitacija oziroma nehoteno vračanje želodčne vsebine v grlo ali usta. Oba simptoma sta značilna za čezmerno zatekanje kisle želodčne vsebine v požiralnik – gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB).

V razvitem svetu za GERB-om trpi od 20 do 30 % ljudi

Zgago redno občuti vsaka tretja odrasla oseba, vsaka šesta pa jo občuti najmanj enkrat na teden. Težave so pogostejše pri moških. Zgaga se pogosto pojavi tudi med nosečnostjo, vendar po njej navadno mine. Bolniki pogosto opisujejo bolečino v želodcukisel ali grenak okus v ustihdvigovanje kislinedispepsijozadah … Poleg značilnih simptomov zgage in regurgitacije nekateri ljudje z GERB-om navajajo tudi simptome, ki niso povezani s požiralnikom, na primer motnje spanjatežave z zobmivnetje grlabolečino v prsih in dihalne simptome.

Zakaj zgaga dela zgago?

Glavni vzrok za zgago, regurgitacijo in druge simptome GERB-a, ki so povezani z izločanjem kisline, je ohlapnost mišice zapiralke med želodcem in požiralnikom, zaradi česar se kisla želodčna vsebina vrača v požiralnik. Poleg tega k razvoju GERBA-a prispevajo še drugi dejavniki:

 • bolezni (ezofagitis, skleroderma), hiatalna kila,
 • nezdrav življenjski slog (npr. stres, alkohol, kajenje, čezmerna telesna teža),
 • nekatera zdravila,
 • mehanske poškodbe spodnje mišice zapiralke požiralnika (npr. operacija),
 • nosečnost,
 • nekatera živila in pijače (npr. kislo sadje in zelenjava, čokolada, žvečilni gumi, pijače s kofeinom in gazirane pijače, mastna hrana, alkoholne pijače, orehi).

8 preprostih nasvetov za lajšanje zgage

 1. Izogibajte se pijačam in živilom, ki spodbujajo izločanje kisline. Odrecite se predvsem alkoholnim pijačam, kavi, čokoladi, mastnim in začinjenim jedem, orehom, lešnikom, paradižniku in sokovom iz južnega sadja. Izogibajte se tudi živilom, ki napenjajo (npr. stročnice, zelje).
 2. Uredite svoje prehranjevalne navade. Obroki naj bodo pogostejši in manj obilni. Namesto dveh do treh večjih obrokov si pripravite štiri do pet manjših. Vsaj dve do tri ure pred spanjem ne jejte.
 3. Po obroku se izogibajte ležanju in večjim telesnim naporom.
 4. Spite na visokem vzglavju. Če imate težave med spanjem, privzdignite zgornji del postelje, tako da bo glava višje od trupa.
 5. Opustite kajenje. Nikotin zmanjša tesnjenje spodnje požiralnikove mišice zapiralke, zato se v požiralnik vrne več želodčne vsebine. Kajenje zmanjša tudi izločanje sline, ki je pomembna za čiščenje kisline v spodnjem delu požiralnika.
 6. Popijte kozarec vode. Kozarec vode po obroku pomaga razredčiti in izprati kislo želodčno vsebino, ki je zašla v požiralnik.
 7. Vzdržujte normalno telesno težo. 
 8. Izogibajte se pogostemu sklanjanju, dolgotrajni pripognjeni drži pri delu in nošenju tesnih oblačil.

Če osnovne spremembe življenjskega sloga (dieta, zmanjšan stres ipd.) ne pomagajo, je zgago smiselno zdraviti, saj lahko težave v nasprotnem primeru postanejo resnejše in močno vplivajo na kakovost življenja.

Zgaga je navadno trdovratna težava, zato ni vseeno, kakšno je zdravljenje

Prava izbira je Nolpaza® control, ki je najučinkovitejše zdravilo za uravnavanje izločanja želodčne kisline. (1) Poleg tega ima še več drugih odličnih lastnosti.

 • Že 1 tableta na dan zagotavlja dolgotrajno lajšanje simptomov.
 • Deluje 24 ur in tako prepreči tudi nočne simptome.
 • Ne povzroča klinično pomembnih interakcij.
 • Ne povzroča tolerance.
 • Primerna je za vse, ki imajo pogoste simptome, in za tiste, ki jemljejo več zdravil hkrati.

1. Savarino V, Di Mario F, Scarpignato C. Proton pump inhibitors in GORD. An overview of their pharmacology, efficacy and safety. Pharmacol Res 2009;59: 135–53.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.