Kašljate, pa niste prehlajeni?

Kašljate, pa niste prehlajeni?

Med simptome, ki kažejo na ekstraezofagelano refluksno bolezen, spadajo tudi taki, ki bolnika najprej pripeljejo k drugim specialistom: kašelj, pogosto odkašljevanje, hripavost, občutek tujka in suhosti v žrelu. Več kot polovica bolnikov z laringofaringealnim refluksom navaja pogost dražeč kašelj, ki nastane zaradi zastajanja sluzi v zadnjem delu grla. Drugi vzrok za kašelj je refleks, ki nastane, ker želodčna vsebina draži živčne končiče v sluznici požiralnika.

V dveh knjižicah iz zbirke V skrbi za vaše zdravje podrobneje predstavljamo ekstraezofagealno ali netipično refluksno bolezen. Obe knjižici so napisali zdravniki specialisti različnih strok. Z vidika gastroenterologa je napisana knjižica Netipična refluksna bolezen. Njen avtor je prim. asist. dr. Borut Kocijančič, dr. med., s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo v UKC Ljubljana. Razlaga razliko med gastroezofagealno (GERB) in ekstraezofagealno (netipično) refluksno boleznijo. Izvemo tudi, kaj povzroča bolezen, kaj lahko za lajšanje težav bolnik naredi sam in kako mu lahko pomaga zdravnik.

Netipična refluksna bolezen

Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) nastane zaradi zatekanja kisle želodčne vsebine v požiralnik. Poznamo dve obliki GERB-a. Pri neerozivni refluksni bolezni se pojavijo tipični simptomi, vendar na sluznici požiralnika ne vidimo sprememb. Pri erozivni refluksni bolezni (refluksnem ezofagitisu) pa te spremembe lahko vidimo z endoskopom. Pogosto so težave odvisne od stopnje ezofagitisa, to pa opredelimo glede na globino in površino prizadete sluznice požiralnika. Pri obeh oblikah, pri neerozivni in erozivni refluksni bolezni, so simptomi enaki. Najbolj tipična simptoma sta zgaga (pekoč občutek) in regurgitacija (vračanje kisle želodčne vsebine v požiralnik). Drugi pogosti simptomi so še kašelj, spahovanje, bolečina v žlički ter motnje požiranja in spanja.

Ekstraezofagealna refluksna bolezen

Avtorici knjižice Ekstraezofagealna refluksna bolezen sta specialistki otorinolaringologije, asist. dr. Alenka Kravos, dr. med., z Oddelka za otorinolaringologijo in maksilofacialno kirurgijo v UKC Maribor in prof. Irena Hočevar Boltežar, dr. med., s Klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo v UKC Ljubljana. Knjižica vsebinsko dopolnjuje prvo. Natančno opisuje simptome ekstraezofagealne refluksne bolezni, opozarja na potrebne spremembe življenjskih navad in razvad ter opisuje, kako bolezen odkrivamo in zdravimo.

O netipični refluksni bolezni ali ekstraezofagealni refluksni bolezni govorimo, kadar se simptomi refluksne bolezni pojavijo zunaj požiralnika. Kaže se z netipičnimi simptomi, na primer s kašljem, hripavostjo, astmo (povzročeno z refluksom), vnetjem glasilk (laringitisom) z znaki laringofaringealnega refluksa in z erozijo na zobni sklenini.

Knjižici sta na voljo pri splošnih/družinskih zdravnikih in na Krkini spletni strani.