Kava in njen vpliv na telo

Kava in njen vpliv na telo

Kako kava vpliva na človeško telo?

Kava je aromatičen in poživljajoč napitek, zato ni presenetljivo, da jo pijeta kar dve tretjini Zemljanov. Ker poživlja, spodbuja in daje moč, pozitivno vpliva na telesno utrujenega človeka. Lahko bi rekli, da je njen učinek na telo skoraj magičen.

Delovanje kave je vsestransko. Vsebuje enega od najpomembnejših rastlinskih alkaloidov – kofein, ki draži, spodbuja in uravnava delovanje osrednjega živčevja. Kofein je blago poživilo (stimulans). Prežene utrujenost, zaspanost, ravnodušnost in izboljša delovanje čutil. Njegov vpliv na osrednje živčevje so raziskali v laboratoriju prof. I. P. Pavlova z metodo pogojnih refleksov. Ugotovili so, da deluje na procese vzburjanja v možganski skorji, kar izboljša presnovo in telesno kondicijo. Ker spodbuja tudi živčne celice v možganih, povečuje dojemljivost in koncentracijo, zato je koristen za ljudi, ki se ukvarjajo z umskim delom.

Izjemno je tudi delovanje kave na prebavila. Ne gre samo za spodbujajoče delovanje kofeina, temveč tudi za vpliv vonja in okusa, ki nastajata ob praženju kave.
Želodčno izločanje po pitju kave je enako, kot če pojemo krožnik mesne juhe. Od 20 do 30 minut po pitju kave nastane v želodcu največ kisline. Povečana koncentracija kave v želodcu poveča vsebnost želodčne kisline, torej kislost, kar izboljšuje prebavo. Poleg tega kava pospešuje izločanje želodčnega soka in pripomore k boljši absorpciji hrane. Marsikje jo zato strežejo po zajtrku in kosilu.

Kava pospešuje želodčno izločanje, zato je ne smejo piti bolniki z vneto želodčno sluznico ali želodčno razjedo. Če se ji ne morejo odreči, naj jo pijejo z mlekom ali s smetano in sladkorjem. Te snovi zavirajo delovanje kave na želodčno izločanje.

Kofein spodbuja presnovo nekaterih snovi v telesu in uravnava delovanje žlez z notranjim izločanjem (npr. prebavljanje sladkorja), zmanjšuje pa delovanje ščitnice.

Tudi kava, tako kot alkohol, spodbuja, greje in aktivira človeka, vendar ne opijanja in zato nima enakih posledic kot alkohol.

Kljub številnim pozitivnim lastnostim pa kava lahko tudi škoduje. Ne smejo je piti ljudje z zvišanim krvnim sladkorjem, ljudje, ki trpijo zaradi nespečnosti, nervoze in drugih bolezni.

Kaj torej narediti? Piti kavo ali je ne piti? Odgovor je zelo preprost. Zdravemu človeku kava navadno koristi. Če nam je všeč, jo lahko pijemo za zdravje, vendar ne smemo pretiravati. Skodelici dišeče kave se torej ni treba odreči.