Lahko noč, zgaga!

Lahko noč, zgaga!

Težave z zgago spadajo med pogostejše zdravstvene tegobe sodobnega časa. Kdor je že kdaj občutil zgago, pozna neprijeten občutek, ki ga povzroča – zlasti ponoči. Čeprav večina tega niti ne ve, je zgaga drugi najpogostejši vzrok nespečnosti, saj se velikokrat pojavlja prav ponoči.

Zgaga je pekoč in boleč občutek v žlički ali za prsnico in se razmeroma pogosto pojavlja pri skoraj vsakem četrtem odraslem prebivalcu razvitega sveta. Pri ponavljajoči se zgagi je potrebno učinkovito zdravljenje.

Zakaj je zgaga ponoči še posebej neprijetna?

Odgovor je preprost – ponoči se ne zamotimo z drugimi opravili. Tudi ležanje vodi do povečanega vračanja želodčne kisline v požiralnik ali usta. Poleg tega ponoči nastaja manj sline, ki bi to kislino nevtralizirala, tudi požiralni refleks je manjši. Zato je sluznica dlje izpostavljena želodčni kislini in je bolj verjetno, da bo razdražena. Rezultat je pekoča bolečina, ki se razvije za prsnico.

Zaradi pomanjkanja spanja se zmanjša naša vitalnost, kar opazimo kot utrujenostizčrpanostizgubo močinezbranost. To pa lahko še naslednji dan vpliva na storilnost doma in na delovnem mestu.

V raziskavi, v kateri je sodelovalo 1000 bolnikov, ki so imeli težave z zgago, jih je kar 75 % imelo težave s spanjem, 63 % pa jih je menilo, da zgaga vpliva na kakovost njihovega spanja. (2)

Številni dejavniki, ki se pojavljajo čez dan, lahko še poslabšajo zgago ponoči.

  • K temu prispevajo slabe prehranjevalne navade, saj težko prebavljiva in pekoča hrana sproži nastanek velike količine prebavnih sokov, v katerih je poleg encimov tudi veliko želodčne kisline, kar dodatno draži sluznico

Če zgaga tudi vam povzroča težave, vam neskončno dolgi seznami živil, ki se jim je dobro izogibati, niso tuji. Izbira sestavin za pripravo slastnega obroka se glede na vaše sprožilce lahko še zoži. Toda: nikar ne obujate! Tudi prehrana, ki ne povečuje težav z zgago, je lahko pestra. To dokazujejo slastni recepti, ki smo jih pripravili v sodelovanju z nutricionistko in so vam BREZPLAČNO na voljo v knjigi Zdravo je dobro. Zbranih je 30 idej za zadovoljen želodček, med katerimi so recepti za predjedi, glavne jedi in sladice. Poiščite jih na www.nolpaza-control.si.

  • Prav tako ni presenetljiva povezava med visokim indeksom telesne teže, povečanim obsegom pasu in tveganjem za pojav nočne zgage, saj odvečna trebušna maščoba pritiska na želodec.

Pri občasni zgagi si vsak pomaga po svoje, nekateri se izogibajo določenim vrstam hrane, drugi spremenijo življenjski slog. Pri ponavljajoči se zgagi pa je potrebno učinkovito zdravljenje. Za dolgotrajno rešitev poskrbi Nolpaza® control, ki ji zaupajo številni zdravniki. Vsebuje 20 mg pantoprazola in je na voljo brez recepta. Spada med zaviralce protonske črpalke, ki zaradi specifičnega delovanja učinkujejo močneje in dolgotrajneje kot druga zdravila brez recepta. Učinkovito zavirajo vse faze izločanja kisline (bazalno, nočno in odvisno od hrane). Ker delujejo na mestu izločanja želodčne kisline v protonski črpalki, poskrbijo za dolgotrajen nadzor nad zgago. Nolpaza control® že z 1 tableto zagotavlja celodnevni učinek in redkejše ponavljanje zgage.

1. Savarino V, Di Mario F, Scarpignato C. Proton pump inhibitors in GORD. An overview of their pharmacology, efficacy and safety. Pharmacol Res 2009;59: 135–53.

2. Shaker R et al. Nighttime heartburn is and under-appreciated clinical problem that impacts sleep and daytime function: The Result of Gallup Survey Conducted on Behalf of the American Gastroenterological Association. The American Journal of Gastroenterology (2003) 98(7), 1487–1493.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.