Nadzor nad zgago

Nadzor nad zgago

Če lahko verjamemo Googlovi statistiki, je zgaga enako pogosta težava kot kolcanje. Kar enega od petih Evropejcev nekajkrat na teden peče zgaga, na leto prizadene tudi več kot polovico Slovencev. Če nas muči, čeprav se prehranjujemo zdravo, je prav, da skušamo ugotoviti, kaj jo povzroča.

Hrana in zgaga

Pri nekaterih lahko zgago povzročajo živila, ki so sicer polna blagodejnih vitaminov in mineralov. Dokler nismo prepričani, da nam res povzročajo težave, se jim zato nikar ne odpovejmo. Velikokrat nam pomaga že, da jih jemo manj pogosto ali v manjših količinah.

Med živila, ki vsebujejo veliko kislin in zato povzročajo zgago, spadajo citrusi. Če se zgaga pojavi, potem ko jih jemo ali potem ko pijemo pomarančni sok ali limonado, jih zaužijmo v manjših količinah in ne na prazen želodec. Paradižnik ima izjemne antioksidativne lastnosti, ker pa je kisel, lahko vzdraži želodčno sluznico, če smo že po naravi nagnjeni k zgagi. Veliko bolje je, če iz njega pripravimo omako. Številnim ljudem velike težave povzročata česen in čebula, zato ju ne morejo jesti svežih. Lažje prebavljiva sta pražena in seveda v manjših količinah. Metin čaj, ki pomiri želodec, pri številnih pomiri še zaklopko med požiralnikom in želodcem, zato želodčna kislina prodre do žrela. Če imamo take težave, se meti odpovejmo po večjih obrokih, tudi osvežilnim bombonom z okusom po meti. Mastna, ocvrta in nezdrava hrana prav tako pogosto povzroča zgago. Seveda pa niso vse maščobe nezdrave. Prav nasprotno, nekatere so za telo blagodejne. To so maščobe, ki jih vsebujejo oreščki, zdrave vrste olja, stročnice, jajca, mlečni izdelki in meso. Tem živilom se nikar ne izogibajmo, preverimo le, ali nam morda povzročajo težave. Maščobe namreč upočasnijo praznjenje želodca, zaradi česar je lahko po obilnih obrokih dlje časa povečan pritisk na zaklopko med požiralnikom in želodcem, kar poveča tveganje za zgago.

Nekatera živila preprečujejo zgago

Med živili najdemo kar nekaj takih, ki zgago preprečujejo, zato jih je smiselno vključiti v vsakdanji jedilnik. Koristni so koromač (janež), ki ga lahko dodamo solati ali jemo kot prilogo, zelena zelenjava (npr. beluši, solata, špinača, stročji fižol), perutnina in ribe (kuhane, pečene), ovseni kosmiči in čudežni ingver, ki si ga poleti lahko privoščimo v ledenem čaju.

Kako lahko preprečimo zgago

Že majhne spremembe lahko močno izboljšajo počutje in zdravje. Zdrava prehrana, gibanje, izogibanje nezdravim razvadam, kot sta kajenje in čezmerno pitje alkohola ali kave, izogibanje stresu, dovolj spanja in nenazadnje dovolj smeha so glavna priporočila za zdravo življenje. Kadar imamo težave z želodcem zaradi čezmernega izločanja želodčne kisline je priporočljivo upoštevati nekaj nasvetov.

  • Jejmo čim več kuhanih ter čim manj ocvrtih in pečenih jedi, izogibajmo se mastni hrani.
  • Obroki naj bodo čim pogostejši in manj obilni. Če želodec preveč napolnimo, se njegova zaklopka ne zapre popolnoma, želodčna kislina pa ima prost vstop v požiralnik in žrelo.
  • Hrano dobro prežvečimo.
  • Izogibajmo se hrani in pijači, ki spodbuja izločanje kisline (mastne in začinjene jedi, kava, čaj, gazirane pijače, alkoholne pijače).
  • Za hrano si vzemimo čas in ne jejmo prehitro.
  • Poskrbimo za pravilno kombiniranje različnih vrst hrane.
  • Večerni obrok naj bo manjši in dovolj zgodaj, vsaj 3 ure pred spanjem.
  • Takoj po obroku se ne sklanjajmo (npr. pri delu na vrtu), vsaj 2 uri po obroku se izogibajmo ležanju.
  • Nosimo udobna oblačila, ki naj ne bodo stisnjena v pasu, da se izognemo neposrednemu pritisku na osrednji del trupa in vračanju hrane ali kisline v požiralnik.

Življenjskih navad včasih ni enostavno spremeniti ali pa to ni dovolj. Takrat je rešitev učinkovit zaviralec protonske črpalke Nolpaza control, ki hitro olajša zgago in druge težave, povezane s čezmernim izločanjem želodčne kisline. Zgaga in bolečine največkrat izginejo v nekaj dneh, za celjenje poškodovane sluznice pa je potrebnih nekaj tednov zdravljenja.