Naj bo december čas, ko pečemo mi, ne zgaga

Naj bo december čas, ko pečemo mi, ne zgaga

Decembra svet preveva pravljično vzdušje, kuhinje pa napolni vonj po prazničnih jedeh. Mize so obložene z okusnimi dobrotami, praznične jedi pa postanejo okusen izgovor za srečevanje družine in prijateljev. Decembra pa nam jo lahko tudi zagode zgaga. Mastne, začinjene in sladke jedi lahko povzročijo čezmerno nastajanje želodčne kisline, kar lahko privede do težav, kot so zgaga, pekoč občutek v prsih, slabost in bolečina v želodcu.

Kako si lahko pomagamo?

Ob občasnih težavah z zgago in pekočim občutkom v žlički si lahko sami pomagamo z zdravili brez recepta. Antacidi so zdravila, ki nevtralizirajo želodčno kislino in omogočijo takojšnje olajšanje, vendar le preprečujejo simptome, ne zdravijo pa vzroka. Težave se zato kmalu po prenehanju jemanja (po 3 urah) lahko spet pojavijo.

Nekateri prisegajo na žličko sode bikarbone. Sicer res pomaga z nevtralizacijo kisline, vendar z njo v organizem vnesemo veliko natrijevih ionov, čezmerna nevtralizacija pa lahko spodbudi ponovno, še močnejše izločanje kisline, in težava se hitro ponovi.

Za zmanjševanje izločanja želodčne kisline lahko v lekarnah brez recepta dobimo tudi zaviralce protonske črpalke (pantoprazol). To so zdravilne učinkovine, ki zmanjšujejo čezmerno izločanje želodčne kisline. S tem odpravljajo vzrok zgage, omogočajo njeno dolgotrajno olajšanje in preprečujejo njeno ponovno pojavljanje.

Zakaj so zaviralci protonske črpalke najboljše zdravilo za zgago (refluks)?

  • Dolgotrajnejši učinek
    Zaviralci protonske črpalke učinkovito zmanjšujejo izločanje želodčne kisline, da presežna kislina praktično ne nastaja, obenem pa preprečujejo njeno škodljivo delovanje na želodčno sluznico. To zagotavlja dolgotrajno olajšanje zgage in drugih prebavnih težav, povezanih s povečanim izločanjem želodčne kisline. Antacidi pa omogočajo le kratkotrajno olajšanje.
  • Zadostuje 1 tableta na dan
    Zaviralci protonske črpalke zavirajo vse končne faze izločanja kisline (bazalno, nočno in odvisno od hrane) in 24 ur preprečujejo njeno izločanje. To pomeni, da že 1 tableta na dan preprečuje tudi morebitne nočne simptome. Antacide je treba jemati pogosteje, velikokrat se priporočata 1 do 2 tableti 3- do 4-krat na dan.
  • Varnost
    Zaviralci protonske črpalke so običajno varnejši za dolgotrajno uporabo kot antacidi. Dolgotrajno jemanje antacidov lahko povzroči neželene učinke, kot so zaprtje ali driska in elektrolitsko neravnovesje. Ob jemanju antacidov se lahko razvije toleranca, kar pomeni, da je za enak učinek potreben vedno večji odmerek.

Praznični čas prinaša veliko lepih trenutkov. Naj jih ne pokvari nepovabljeni gost. Pri težavah z zgago in želodcem izberite Nolpazo control ter si zagotovite dolgotrajno olajšanje, ne le kratkotrajne rešitve.

Literatura

  1. Savarino V, Di Mario F, Scarpignato C. Proton pump inhibitors in GORD. An overview of their pharmacology, efficacy and safety. Pharmacol Res 2009;59:135–53.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.