Netipična refluksna bolezen

Netipična refluksna bolezen

Med simptome, ki kažejo na ekstraezofagealno refluksno bolezen, spadajo tudi taki, ki bolnika najprej pripeljejo k drugim specialistom: kašelj, pogosto odkašljevanje, hripavost, občutek tujka in suhosti v žrelu.

Več kot polovica bolnikov z laringofaringealnim refluksom navaja pogost dražeč kašelj, ki nastane zaradi zastajanja sluzi v zadnjem delu grla. Drugi vzrok za kašelj je refleks, ki nastane, ker želodčna vsebina draži živčne končiče v sluznici požiralnika.

Netipična refluksna bolezen

Med  gastroezofagealno (GERB) in ekstraezofagealno (netipično) refluksno boleznijo obstajajo razlike. Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) nastane zaradi zatekanja kisle želodčne vsebine v požiralnik. Poznamo dve obliki GERB-a: pri neerozivni refluksni bolezni se pojavijo tipični simptomi bolezni, vendar na sluznici požiralnika ne vidimo sprememb, pri erozivni refluksni bolezni (refluksnem ezofagitisu) pa te spremembe lahko vidimo z endoskopom. Težave so pogosto odvisne od stopnje ezofagitisa, to pa opredelimo glede na globino in površino prizadete sluznice požiralnika. Pri obeh oblikah, pri neerozivni in erozivni refluksni bolezni, so simptomi enaki. Najbolj tipična simptoma sta zgaga (pekoč občutek) in regurgitacija (vračanje kisle želodčne vsebine v požiralnik). Drugi pogosti simptomi so še kašelj, spahovanje, bolečina v žlički ter motnje požiranja in spanja.Več lahko preberete tu.

Ekstraezofagealna bolezen

O netipični refluksni bolezni ali ekstraezofagealni refluksni bolezni govorimo, kadar se simptomi refluksne bolezni pojavijo zunaj požiralnika. Kaže se z netipičnimi simptomi, npr. s kašljem, hripavostjo, astmo, povzročeno z refluksom, vnetjem glasilk (laringitisom) z znaki laringofaringealnega refluksa in z erozijo na zobni sklenini.Pri tej bolezni je treba spremeniti kar nekaj življenjskih navad in razvad. Več o načinih odkrivanja in zdravljenja te bolezni pa tu.