Ob premagovanju bolečine pomislimo na zaščito želodčne sluznice

Ob premagovanju bolečine pomislimo na zaščito želodčne sluznice

Zaradi hitrega življenjskega ritma želimo, da bi bolečina minila kar se da hitro, zato poiščemo pomoč pri zdravniku ali v lekarni. Pomembno pa je, da dolgotrajno lajšanje bolečine ni le učinkovito, ampak je tudi varno, torej ne škoduje želodčni sluznici.

Lajšanje bolečine

Bolečine najpogosteje lajšamo s paracetamolom, acetilsalicilno kislino (ASK) ali drugimi nesteroidnimi protivnetnimi zdravili oziroma nesteroidnimi antirevmatiki (NSAR). Poleg protibolečinskega (analgetičnega) in protivročinskega (antipiretičnega) učinka ASK pomembno vpliva tudi na preprečevanje strjevanja krvi. Veliko ljudi (predvsem srčno-žilnih bolnikov) zato vsak dan preventivno jemlje majhne odmerke ASK, saj to pomembno zmanjšuje možnost za srčno-žilne zaplete, kot sta možganska kap in srčni infarkt.

Tako kot pri vseh zdravilih pa lahko tudi pri ASK in NSAR pride do neželenih učinkov, na katere moramo biti pozorni zlasti pri dolgotrajnem jemanju. Če se daljši čas zdravimo z ASK ali NSAR, smo bolj izpostavljeni predvsem poškodbam želodčne sluznice, kar je lahko nevarno.

Nekatera zdravila imajo neželene učinke na sluznico želodca ali dvanajstnika, posledica pa so številni neprijetni simptomi. Pojavijo se lahko bolečina v trebuhu, slabost, napenjanje ali celo krvavitve iz prebavil.

Zakaj je ob lajšanju bolečine ogrožena želodčna sluznica?

Neželeni učinki so lahko posledica posrednega ali neposrednega delovanja zdravila, kar zmanjša obrambno sposobnost sluznice želodca in dvanajstnika.

Neposredni učinek je posledica neposrednega delovanja zdravila na sluznico in je veliko večji v kislem okolju, kakršno je v želodcu. Dolgotrajnejše jemanje ASK in NSAR draži sluznico prebavil in jo lahko poškoduje.

Posredni učinek lahko nastopi nekoliko kasneje, ko ASK oziroma NSAR iz prebavil preide v kri in nato s krvjo nazaj v sluznico želodca in dvanajstnika. Tam zmanjša zaščito sluznice, saj zavre nastanek prostaglandinov. To so snovi, ki povečujejo obrambno sposobnost sluznice prebavil in so pomemben dejavnik pri njeni obnovi.

Neželeni učinki pri zdravljenju bolečine z ASK ali NSAR se lahko pojavijo pri vsakem človeku, tveganje pa je večje pri ljudeh, ki:

  • so starejši od 65 let,
  • imajo prebavne simptome v zgornjih prebavilih,
  • so že imeli razjede,
  • so že krvaveli iz razjede želodca ali dvanajstnika,
  • jemljejo večje odmerke NSAR,
  • sočasno jemljejo več različnih NSAR ali ASK,
  • sočasno jemljejo zdravila za preprečevanje strjevanja krvi (antikoagulante),
  • sočasno jemljejo steroidna zdravila,
  • sočasno jemljejo antidepresive,
  • so okuženi z bakterijo Helicobacter pylori.

Ljudje z enim ali dvema dejavnikoma tveganja zato ob jemanju ASK in NSAR potrebujejo ustrezno zaščito želodčne sluznice. Zdravnik jim svetuje ali predpiše zdravilo iz skupine zaviralcev protonske črpalke. To so zelo učinkovita in varna zdravila, ki zavrejo izločanje želodčne kisline in ublažijo neželene učinke ASK in NSAR na sluznico želodca in dvanajstnika. Tako zdravljenje bolečine ni samo učinkovito, ampak tudi varno. Zdravljenje z zaviralcem protonske črpalke vam v Sloveniji lahko svetuje tudi farmacevt.