Ste siti svojega želodca?

Ste siti svojega želodca?

Ko pride zgaga, ni nikoli prijetno. Še več, to je izrazito neznosna nadloga, ki ima različne vzroke. Eden od teh je nezdrava prehrana, pogost spremljevalec hitrega vsakdana.

Zgaga, prehrana in dobra volja

Ljudje z gastritisom ali gastroezofagealnim refluksom so bolj nagnjeni k pogosti zgagi (pekoči bolečini v žlički za prsnico). Prehrana sama po sebi večinoma ne škodi, a je posredni vzrok za nastanek želodčnih težav. Za ohranjanje miru v želodcu je zelo pomembno tudi izogibanje stresu. Zdrava prehrana lahko omili morebitne bolečine in spahovanje, s tem pa ohranja tudi dobro voljo.

To ne smem, tega ne smem … kaj pa sploh lahko jem?

V kis vložena zelenjava, surovo meso, salame, poper, čaj, paprika, konzervirana tunina, pečena jajca, solatni prelivi, citrusi, majoneza, čokolada, gazirane pijače … Vse naštete jedi so težko prebavljive. Ko jih zaužijemo, želodec izloča več kisline, kar po eni strani olajša prebavo, po drugi strani pa lahko vsebina iz želodca zateka v požiralnik (regurgitacija), kjer povzroča zgago in boleče vnetje požiralnika (ezofagitis). Če ti simptomi trajajo dlje časa, se pozneje lahko izrazijo v hujših zdravstvenih zapletih, ki terjajo zdravniško obravnavno. Zato je pomembno, da se skušamo tem težavam izogniti ali pa jih vsaj pravi čas prepoznati in zdraviti.

Kaj je priporočljivo jesti, da bi se izognili težavam?

Ljudem, ki so nagnjeni k zgagi, se svetuje kuhano pusto meso, najbolje ribe. Prav tako verjetno ne bodo škodili pesa, špinača, brokoli, krompir, korenje in kuhane bučke. Ljubiteljem sadja se svetuje zrelo domače sadje (hruške, jabolka, slive), pri športnikih pa pridejo v poštev tudi ogljikovi hidrati iz pravilno kuhanih testenin in riža.

Kdor počasi je, daleč pride

Če pričakujemo »ogenj v želodcu«, je pomembno, da so naši obroki majhni, da jemo umirjeno in žvečimo počasi. Ni namreč naključje, da se zgaga navadno pojavi pol ure do eno uro po obroku, če se takoj po obroku uležemo, pa se močno poslabša. Nasprotno pa ob pekočem občutku za prsnico trpljenje olajša, če vstanemo in gremo na krajši sprehod.

Zgaga naj bo pod nadzorom

Življenjskih navad ni vedno lahko spremeniti, zato so v lekarni na voljo tudi zdravila brez recepta, ki omilijo in celo odpravijo opisane težave. Najučinkovitejša zdravila spadajo v skupino zaviralcev protonske črpalke. Na slovenskem trgu je Nolpaza control edini zaviralec protonske črpalke, ki je na voljo brez recepta. Ob občasnih simptomih naj zdravljenje traja vsaj 1 teden, ob pogostih ali intenzivnejših simptomih pa ga je smiselno podaljšati, vendar največ na 4 tedne. Če se simptomi še vedno ne izboljšajo, to lahko kaže na večje težave, zato je potreben obisk zdravnika.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.