Ukrotite zgago s spremembo življenjskega sloga

Ukrotite zgago s spremembo življenjskega sloga

Zgaga je ena od najpogostejših kroničnih težav, za katero iz leta v leto trpi vse več ljudi. Tudi zaradi neprimernega življenjskega sloga. Sodobni – sedeč in prehiter – način življenja, ki je prežet s stresom in škodljivimi razvadami, je postal skoraj sinonim za težave z želodcem. Ukrepanje pa žal ni vedno pravočasno in pravilno.

Sodoben način življenja je pogosto nezdrav, celo škodljiv. Pravočasna diagnoza, sodelovanje bolnikov in zdravljenje z zaviralci protonske črpalke (ZPČ) pa so omogočili, da se je v zadnjih letih zmanjšalo število bolnikov, pri katerih je prišlo do hujših obolenj. Kljub temu je še vedno najteže bolnike naučiti, da je ključna prav sprememba življenjskega sloga. O tem smo se pogovarjali z Damjanom Gazvodo, dr. med., spec. spl. med.

ZAKAJ PRIDE DO ZGAGE?

Do zgage pride, ker spodnja zapiralka požiralnika postane ohlapna. Hrana, pomešana z želodčno in žolčno kislino ter s prebavnimi encimi, zateka v požiralnik, kar lahko povzroči vnetje. Nekateri bolniki imajo hude težave, a so brez fizioloških sprememb na požiralniku. Pri bolnikih, ki nimajo značilnih simptomov, zaradi drugih stvari posumimo, da je nekaj narobe s požiralnikom. Težave se na primer pojavijo više v grlu in se kažejo kot hripavost, kašelj ali astmatični napadi, lahko pa se spremeni stanje v ustni votlini, kjer pride do razjed na jeziku ali poškodbe sklenine. Kadar ni jasnih simptomov ali jih bolnik ne čuti, govorimo o ekstraezofagealnih simptomih. Mednje spada tudi nočna apneja. Povzroča jo kislina, ki pride do glasilk. Ker se mišice stisnejo, se dihanje za nekaj časa prekine.

DO KATERIH ZAPLETOV LAHKO PRIDE, ČE SE NE ZDRAVIMO?

Zapleti so med drugim lahko astma, nočna apneja, oteženo dihanje in poškodba sklenine. Nekateri z zgago povezujejo tudi pogosta vnetja sinusov in celo ušes, vendar raziskave tega še ne potrjujejo. Med najhujše zaplete spadajo vnetje požiralnika oziroma take spremembe na požiralniku, da lahko pride do krvavitev ali celo do rakavih sprememb. To je najtežji zaplet.

Bolniki se marsikdaj že na začetku težko odpovejo svojemu načinu življenja, ženske se na primer teže odrečejo čokoladi, nekateri zelo težko nehajo kaditi.

NAD ČIM SE BOLNIKI NAJBOLJ PRITOŽUJEJO, KO GRE ZA KAKOVOST ŽIVLJENJA?

Najbolj jih moti refluks, to je pekoč občutek za prsnico po jedi, zlasti po obilnih večernih obrokih. Težave so izrazitejše ponoči, med spanjem. Opažamo pa, da so poleg kašlja, ki prekinja spanec in bolnike velikokrat prestraši, bolj moteče druge stvari. V zadnjem času je veliko več diagnoz nočne apneje, ki niso tako nedolžne, saj lahko bolnika resno ogrožajo. Prekinitev dihanja v spanju in draženje požiralnika s čezmerno količino kisline vpliva tudi na srce, saj zmanjšuje njegovo prekrvitev.

KAKŠNO JE MESTO ZAVIRALCEV PROTONSKE ČRPALKE V ZDRAVLJENJU?

Pri bolnikih, pri katerih smo prepričani, da gre za zgago ali drug simptomgastroezofagealne refluksne bolezni (GERB), so ZPČ-ji postali zdravilo prve izbire. Ko izključimo druge vzroke težav, z ZPČ-ji opravimo diagnostični preizkus. Bolnikom predpišemo, da jih 2 tedna jemljejo po 2-krat na dan. Po 2 tednih težave navadno minejo. Če se to ne zgodi ali se težave celo poslabšajo, je potrebna gastroskopija. Če se stanje izboljša, nadaljujemo podaljšano zdravljenje, ki po navadi traja do 6 tednov. V praksi vidimo, da ZPČ-ji delujejo, vendar jih je treba postopoma opustiti in jih jemati samo še po potrebi oziroma jih vmes kombinirati z zaviralci receptorjev H2 ali antacidi. Drugačen primer so starejši bolniki, saj pogosto jemljejo več zdravil, ki lahko povzročajo vnetje želodčne sluznice. Zanje je priporočljivo dolgotrajno jemanje manjših odmerkov, da zaščitijo želodčno sluznico.

ALI POZNATE ŠE KAKŠEN MIT, KI STE GA SLIŠALI V ZVEZI Z ZDRAVLJENJEM ZGAGE?

Zanimivo je, da bolniki pri samozdravljenju marsikdaj upoštevajo priporočila, ki nimajo zdravstvene osnove. Zelo priljubljeno je pitje limoninega soka zjutraj na tešče. Omeniti je treba, da v želodcu prihaja do interakcij in da limonin sok sprošča zapiralko, kar povzroča še obsežnejše uhajanje kisline v požiralnik.

ČE ZGAGA NE MINE, V LEKARNI POIŠČITE VARNO ZDRAVILO

Ljudje zlasti ob posebnih priložnostih zelo radi posegamo po raznih dobrotah, ki vsebujejo več maščob, po alkoholnih pijačah in drugih živilih v neustreznih razmerjih. Včasih nevede, velikokrat pa so skušnjave preprosto prevelike. Zato je dobro, da imate pri roki Nolpazo® control, ki je najučinkovitejše (1) zdravilo za uravnavanje izločanja želodčne kisline. Z 1 tableto na dan zagotavlja popolno in dolgotrajno lajšanje simptomov. Zavira vse faze izločanja kisline, deluje 24 ur in tako prepreči tudi nočne simptome. Primerna je za vse, ki imajo težave s pogostimi simptomi in za tiste, ki jemljejo več zdravil hkrati. Močno olajšanje simptomov se lahko pojavi že po 1 dnevu zdravljenja, vsekakor pa po 2 do 3 dnevih. Da zgago ozdravite, pa morate zdravilo jemati vsaj 7 do 14 dni.

Ali ste vedeli?

  • Po jedi je priporočljiva hoja. Odsvetovane pa so vse dejavnosti, ki povečujejo pritisk na intraabdominalni trakt, torej razne vaje, pri katerih je treba napenjati mišice trebušne votline (npr. sklanjanje, predkloni). 
  • Dolgo časa je veljalo, da mleko nevtralizira želodčno kislino. Vendar to ne drži, saj postane kislo, takoj ko ga popijemo. 
  • Težave z zgago in povečano telesno težo so približno enako pogoste pri obeh spolih. Morda so malo pogostejše pri moških, ker imajo v primerjavi z ženskami manj urejen način življenja. Po navadi se manj redno prehranjujejo, pa tudi videz jim manj pomeni kot ženskam. 
  • Pivo spada med pijače, ki najbolj pospešujejo izločanje želodčne kisline. K zgagi veliko prispeva tudi najpogostejša in zelo škodljiva razvada – kajenje. 
  • Če bolniki še nimajo izkušenj z zgago, jih lahko klasičen simptom, pekoč občutek za prsnico, ponoči zbudi in zaskrbi. Velikokrat gredo ponoči na urgenco, saj ta simptom povezujejo s srcem, ne z zgago. 
  • Do nedavnega so mislili, da kapsaicin, ki daje čiliju močno pekoč okus, škoduje želodcu. Rezultati raziskav v zadnjih letih pa so pokazali, da zmerne količine čilija celo spodbujajo obnavljanje želodčne sluznice. Kapsaicin je poln vitaminov in preprečuje različna rakava obolenja, nedvomno pa je bilo dokazano tudi, da redno uživanje čilija znižuje holesterol, spodbuja delovanje srca in žilja, izboljšuje prekrvljenost, razbija krvne strdke in znižuje raven krvnega sladkorja. Pomaga tudi pri hujšanju in hemoroidih.Kljub temu pa morate biti zmerni, še posebej če imate pogosto želodčne težave.

1. Savarino V, Di Mario F, Scarpignato C. Proton pump inhibitors in GORD. An overview of their pharmacology, efficacy and safety. Pharmacol Res 2009;59:135–53. 

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodila! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.