Vam zgaga ponoči dela zgago?

Vam zgaga ponoči dela zgago?

Težave z zgago spadajo med pogostejše zdravstvene tegobe sodobnega časa. Zgaga je drugi najpogostejši vzrok za nespečnost, saj se velikokrat pojavlja ponoči. Zaradi pomanjkanja spanja se zmanjša naša vitalnost, kar opazimo kot utrujenost, izčrpanost, izgubo moči, nezbranost. To pa lahko še naslednji dan vpliva tudi na storilnost doma in na delovnem mestu. 

Nočno-dnevni cikel težav z zgago

Številni dejavniki, ki se pojavljajo čez dan, lahko prispevajo k poslabšanju zgage ponoči. Velikokrat so za to razlog slabe prehranjevalne navade, saj težko prebavljiva in pekoča hrana sproži nastanek velike količine prebavnih sokov, v katerih je poleg encimov tudi veliko želodčne kisline, kar dodatno draži sluznico. Prav tako ni presenetljivo, da obstaja povezava med visokim indeksom telesne teže in povečanim obsegom pasu ter tveganjem za pojav nočne zgage, saj odvečna trebušna maščoba pritiska na želodec. Preprosti ukrepi za spremembo življenjskega sloga pa lahko zmanjšajo težave in preprečijo večje zaplete.

Ali ste vedeli?

Simptome gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB-a) vsak dan občuti 7 % splošne populacije.

Zgaga se pri skoraj četrtini odraslih ljudi v razvitem svetu pojavlja vsaj enkrat na mesec.

Čezmerna telesna teža in visok indeks telesne mase podvojita tveganje za razvoj GERB-a.

Za noč brez zgage

Če imate kljub spremembam življenjskega sloga še vedno težave z zgago in če to vpliva na vašo storilnost doma ali na delovnem mestu, si lahko pomagate z zdravili brez recepta. 

Nolpaza control je zaviralec protonske črpalke, ki vsebuje pantoprazol. Spada v skupino zdravil, ki s svojim delovanjem nadzorujejo izločanje želodčne kisline v zadnji fazi izločanja v parietalnih celicah v želodcu. Deluje dlje kot kratokrajno delujoči anatcidi, zato boste imeli zgago pod nadzorom ves dan.

Za mirno noč in kakovost spanca brez zgage pa lahko upoštevate še nekaj nasvetov.

  • Obroke načrtujte vnaprej. Med obroki jejte več sadja in zelenjave, da se tako izognete nezdravim prigrizkom in živilom, ki napenjajo ali bremenijo želodec.
  • Prepoznajte velikost obrokov. Izognite se prenajedanju in hrano dobro prežvečite. Če je obrok večji kot vaša pest, je to več kot en obrok, zato ga morate primerno zmanjšati.
  • Izogibajte se ležanju takoj po obroku in vsaj dve do tri ure pred spanjem ne jejte.
  • Spite na visokem vzglavju. Če imate težave med spanjem, privzdignite zgornji del postelje, tako da bo glava višje od trupa. To onemogoča želodčni kislini, da bi se dvigovala po požiralniku.