Zbogom, zgaga

Zbogom, zgaga

Skoraj polovica nas je že občutila zgago – pekočo bolečino za prsnico ali v žlički. Eden od štirih odraslih naj bi jo občutil vsaj enkrat na mesec. Po podatkih jo občasno občuti od 20 do 30 % odraslih ljudi, kar jo uvršča med najpogostejše zdravstvene tegobe sodobnega časa. Zgaga je tudi drugi najpogostejši vzrok za nespečnost, saj se pri 80 % bolnikov pojavlja ponoči. Kar 94 % bolnikov jo povezuje z določeno hrano. Pogostejša je pri starejših in pri nosečnicah.

Zgago povezujemo z vračanjem želodčne vsebine v požiralnik, čemur rečemo gastroezofagealni refluks. Resnost simptomov lahko opredelimo glede na njihovo jakost, trajanje in pogostost. Nekateri ljudje občutijo zgago vsak dan, nekateri le občasno. Simptomi so lahko blagi ali hudi.

Zgaga je poleg regurgitacije (vračanja kisle želodč­ne vsebine v usta) najpogostejši značilni simptom gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB-a). Ostale težave so še spahovanje, prehodne motnje požiranja, boleče požiranje, napenjanje, slabost in druge.

Poleg značilnih simptomov poznamo tudi nezna­čilne simptome GERB-a (kronični kašelj, vnetje grla, občutek tujka v grlu, hripavost, astmo, razjede zob) ter opozorilne znake (nenamerno hujšanje, bruha­nje krvi, črno blato ali kri v blatu, težavno požiranje, bolečine pri požiranju, hude simptome), pri katerih je nujen takojšen obisk zdravnika.

Zakaj nastane zgaga?

Zgaga nastane, ker zaradi ohlapnosti mišice zapiralke požiralnika, ki skrbi za spuščanje hrane v želodec, želodčna vsebina zateka nazaj v požiralnik. Mišica je torej odprta tudi, ko ne požiramo, in zatekanje želodčne kisline nazaj v požiralnik draži njegovo sluznico. Lahko pa so vzroki za zgago tudi nefunkcionalni – prehranske navade, alkohol, stres.

Kako zdravimo zgago

Zgaga je zelo moteča nadloga, zato jo seveda želimo odpraviti. Z nekaj spremembami v življenjskem slogu jo lahko ublažimo sami. Pri blažjih težavah, ki ne trajajo več kot 14 dni, si lahko pomagamo tudi z zdravili, ki so v lekarni na voljo brez recepta. Zaviralci protonske črpalke, med katere spada tudi Nolpaza control, so najučinkovitejša zdravila za zdravljenje zgage. Ker zagotavljajo celodnevni učinek, se običajno jemljejo le enkrat na dan. Bolniki jih zelo dobro prenašajo. Zaradi redkih neželenih učinkov so varni tudi za dolgotrajno zdravljenje. V takem primeru jih lahko zdravnik predpiše tudi na recept.

Več informacij je na spletni strani www.nolpaza-control.si.

V reviji Zbogom, zgaga so tudi uporabni nasveti, kako lahko sami preženemo zgago.