Zgaga – tegoba, ki se ji lahko izognemo

Zgaga – tegoba, ki se ji lahko izognemo

Z zgago se sreča skoraj polovica odraslih ljudi, pri vsaki deseti osebi pa pomembno vpliva na kakovost življenja. Če je simptom GERB-a, je zdravljenje običajno sestavljeno iz sprememb življenjskega sloga in zdravil, ki nam jih lahko svetuje farmacevt ali predpiše zdravnik.

Zgaga je pekoč in praskajoč občutek v požiralniku, lahko tudi bolečina v zgornjem delu trebuha (žlički) ali za prsnico in je najpogostejši simptom gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB). Običajno se pojavi po jedi, pri prepogibanju ali telesni obremenitvi in celo ponoči. Traja lahko nekaj minut ali več ur.

Zakaj nastane zgaga?

Simptomi GERB-a se pojavijo ob stiku želodčnega soka s steno požiralnika. Najbolj značilna sta pekoč občutek za prsnico (zgaga) in prehajanje želodčne kisline v žrelno področje (regurgitacija), ki se kaže z grenko-kislim okusom v žrelu. Ob normalnem poteku bolezni kislina iz želodca v požiralnik prehaja čez dan, predvsem po jedi.

Poleg motenega delovanja spodnje mišice zapiralke požiralnika, nekaterih zdravil in stresa zgago največkrat povzročajo prehranske navade, zato je priporočljivo izogibanje prenajedanju in ležanju takoj po obroku, zadnji obrok naj bo tri ure pred spanjem. Pomembno je tudi upoštevanje prehranskih priporočil, saj lahko nekatere jedi vplivajo na povečano izločanje želodčne kisline in s tem na pojav zgage.

Nekaj nasvetov za preprečevanje zgage

 • Obroki naj bodo redni, pogosti in manjši, izogibajmo se obilnim obrokom.
 • Vzemimo si čas za obrok, jejmo počasi, hrano dobro prežvečimo.
 • Izogibajmo se pekoči in zelo začinjeni hrani (z rdečim in črnim poprom, pekočo papriko, čilijem, gorčico, ingverjem).
 • Izogibajmo se živilom, ki poslabšajo simptome (kofeinu v pravi kavi in pravem čaju, gaziranim pijačam, čokoladi, česnu, čebuli, cimetu, poprovi in zeleni meti, citrusom, paradižniku, čiliju, gorčici).
 • Izogibajmo se ocvrti hrani in mastnim obrokom.
 • Izogibajmo se pitju med jedjo, raje pijmo med dvema obrokoma.
 • Odpovejmo se pitju alkohola.
 • Prenehajmo kaditi ali kajenje vsaj omejimo.
 • Jejmo obroke, ki vsebujejo malo maščob in veliko beljakovin.
 • Če nam je zdravnik predpisal zdravilo, ga ne prenehajmo redno jemati, tudi če se morda že popolnoma dobro počutimo.
 • Shujšajmo, če je to potrebno.
 • Nosimo ohlapna oblačila.
 • Dvignimo zgornji del postelje (od pasu navzgor).

Povzeto po Width M. Reinhard T. The Essential Pocket Guide for Clinical Nutrition 2nd ed. 2018.

Kako delujejo zdravila za nadzor zgage?

Najučinkovitejša zdravila so zaviralci protonske črpalke (ZPČ), ki zmanjšajo izločanje želodčne kisline in tako preprečijo njeno škodljivo delovanje na sluznico. Za razliko od drugih zdravil proti zgagi ustavijo končno fazo izločanja želodčne kisline, zato je njihov učinek močan in dolgotrajen. Želodčna kislina je pravzaprav izjemno močna solna kislina. Če njeno količino zmanjšamo, zmanjšamo tudi vnetje sluznice v želodcu in dvanajstniku ter omogočimo hitrejše celjenje morebitnih poškodb sluznice (erozij, razjed). S temi zdravili lahko preprečimo tudi ponovitev teh bolezni.

Nekatera druga zdravila za lajšanje zgage nevtralizirajo želodčno kislino, njenega nastajanja pa ne ustavijo, zato so za zdravljenje diagnosticirane bolezni manj primerna. V primerjavi z ZPČ-ji učinkujejo kratkotrajno (1–3 ure), zato jih je treba jemati večkrat na dan, prav tako pa ni mogoče pričakovati, da bi kislino nevtralizirala tudi ponoči.

Kako je najbolje jemati ZPČ-je in kako hitro začnejo delovati?

Telo ima svoj vsakodnevni ritem, ki lahko vpliva na učinkovitost zdravil, zato moramo nekatera zdravila jemati ob določenem času. Učinek zdravil iz te skupine je največji, če jih jemljemo na prazen želodec, najbolje pol ure pred zajtrkom. Navadno zadostuje ena tableta na dan. Če moramo zdravilo po zdravnikovem nasvetu jemati dvakrat na dan, en odmerek vzamemo pred zajtrkom in drugega pred večerjo. Tableto ali kapsulo pogoltnemo celo oziroma jo popijemo z malo tekočine.

Učinek na izločanje želodčne kisline je velik že prvi dan, v naslednjih dneh pa se še poveča. Zgaga in bolečina v požiralniku običajno prenehata najkasneje po nekaj dneh.

Samozdravljenje lahko traja največ 14 dni, če pa zdravljenje poteka pod zdravnikovim nadzorom, je lahko dolgotrajno. Ko se simptomi izboljšajo, se pogostost jemanja postopno zmanjšuje do odmerka, pri katerem bolnik nima težav. Takrat vsakodnevno jemanje zdravila večinoma ni potrebno. O prekinitvi zdravljenja in o tem, kdaj ga lahko prekinemo, se v vsakem primeru posvetujemo s svojim zdravnikom ali s farmacevtom.

Nolpaza control vsebuje zdravilno učinkovino pantoprazol. Spada med ZPČ-je, ki so najučinkovitejša in varna zdravila za dolgotrajno rešitev težav z zgago. Celodnevni učinek zagotavljajo z eno tableto na dan in težave povsem odpravijo ali pa poskrbijo, da se redkeje pojavljajo. Nolpaza control je edini ZPČ, ki je na voljo brez recepta.

Več o zdravilu lahko preberete na www.nolpaza-control.com.

1. Savarino V, Di Mario F, Scarpignato C. Proton pump inhibitors in GORD. An overview of their pharmacology, efficacy and safety. Pharmacol Res 2009; 59: 135–53.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.