Kaj izbrati, ko vas boli grlo?

Kaj izbrati, ko vas boli grlo?

Če se obrambna sposobnost sluznice v žrelu zmanjša, na primer ob zmanjšani telesni odpornosti, kroničnih boleznih ali negativnih vplivih iz okolja, to lahko privede do čezmernega razmnoževanja mikroorganizmov, kar vodi v vnetje in okužbo zgornjih dihal. Posledica vnetja je bolečina, ki je zelo moteča, saj zaradi nje težko jemo, pijemo in govorimo. Spremljajo jo lahko še skelenje in praskanje v grlu ter hripavost.

V povprečju se okužbe zgornjih dihal pri odraslih pojavijo od 2- do 5-krat na leto, pri šoloobveznih otrocih pa od 7- do 10-krat na leto. Okužbe zgornjih dihal so najpogostejše akutne infekcijske bolezni.

Ali nas boli grlo ali žrelo?

Grlo je začetni del sapnika, torej del dihalnih poti, žrelo pa je križišče dihalne in prebavne poti in se nadaljuje v požiralnik. Ko v vsakdanjem pogovoru pravimo, da nas boli grlo, gre največkrat za vnetje žrela. Skelenje in praskanje sta pogostejša pri vnetju žrela, hripavost pri vnetju grla, bolečina pri požiranju pa se pojavlja pri obeh.

Vneto in boleče grlo je eden od prvih znakov prehlada

Razlog za pekoč in boleč občutek v grlu je lahko okužba z virusi (pri prehladu in gripi) ali pa okužba z bakterijami (pri gnojni angini). Od vrste okužbe je odvisno, kako bomo lajšali simptome oziroma zdravili okužbo. Virusno okužbo lahko zdravimo sami, pri bakterijski okužbi pa moramo k zdravniku, saj je potrebno zdravljenje z antibiotiki. Kot dopolnilo se priporoča tudi simptomatsko zdravljenje.

Prava izbira zdravila

Pri vnetem in bolečem grlu lahko v lekarnah izbiramo med številnimi zdravili. Priporočljivi so oralni antiseptiki v obliki pastil in pršila, saj uničujejo mikrobe ter tako preprečujejo širjenje okužbe in vnetja. Še učinkovitejši so, če poleg antiseptika vsebujejo lokalni analgetik, ki deluje protivnetno in protibolečinsko. Z izbiro takega zdravila poskrbimo za celovito zdravljenje bolečega in vnetega grla ter skrajšamo čas zdravljenja.

Pri vsakem vnetju grla je pomembno, da ne odlašamo in se takoj začnemo zdraviti. Samo tako bomo lahko uspešno omejili okužbo in se izognili zapletom.

Edinstvena kombinacija za celovito zdravljenje

Učinkovita rešitev, ki poskrbi za celovito zdravljenje vnetega in bolečega grla, so Septabene. Njihova prednost pred drugimi izdelki, ki so v lekarni na voljo brez recepta, je edinstvena kombinacija učinkovin. Benzidaminijev klorid deluje protibolečinsko in protivnetno, torej odpravi bolečino in zdravi znake vnetja (rdečico, oteklino, vroč občutek, oslabljeno delovanje). Širokospektralni antiseptik cetilpiridinijev klorid pa deluje na vzroke okužbe (virusi, bakterije, glive)in jih odstrani. Septabene so zato prva in prava izbira, ko potrebujemo učinkovito rešitev. Primerne so za odrasle in otroke, starejše od 6 let. Kot zdravilo brez recepta so v lekarnah na voljo v obliki pastil in pršila.

Pršilo Septabene je zaradi enostavne uporabe primerno, ko potrebujemo hitro rešitev, na primer na delovnem mestu, tik pred spanjem ali ponoči.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.