Kaj lahko storimo sami?

Kaj lahko storimo sami?

Zdravljenje prehladnih obolenj je simptomatsko. Simptome vsi dobro poznamo – običajno niso resni in hitro minejo. Večinoma si lahko pomagamo z zdravili za samozdravljenje, ki jih poznamo ali pa se o njih posvetujemo s farmacevtom. Če se pojavijo zapleti ali simptomi trajajo dlje časa, pa moramo obiskati zdravnika.

Zdravljenje je najbolj uspešno, če ga začnemo dovolj zgodaj. Prehladni simptomi se pojavijo 10 do 12 ur po okužbi, najhujši so po 36 do 72 urah, nato niso več tako izraziti. Zdravljenje prehlada je zato še posebno pomembno v prvih 3 dneh.

Ali je lajšanje simptomov smiselno

Ljudska modrost pravi, da prehlad traja 7 dni, če ga zdravimo, in teden dni, če ga ne. Prehladnih simptomov naj ne bi bilo pametno lajšati, ker naj bi pomagali odpraviti prehlad. Pa to res drži? Kihanje in nosni izcedek sta sicer koristna pri odstranjevanju tujkov iz nosu, ne izločajo pa se virusi prehlada, ki se razmnožujejo v nosnih celicah. S kihanjem, kašljanjem in praznjenjem nosu lahko okužimo druge. Zato je bolje poiskati zdravila, ki jih dobimo v lekarni, saj so varna in učinkovita in izboljšajo naše počutje.

Kdaj moramo obiskati zdravnika

Nujno morajo obiskati zdravnika starejši od 65 let, dojenčki in mlajši otroci ter nosečnice in doječe matere.

Obisk pri zdravniku je potreben tudi:

  • kadar prehladni simptomi trajajo dlje kot 7 dni,
  • pri zvišani telesni temperaturi, ki traja več kot 3 dni
  • kadar težko dihamo in požiramo,
  • pri hujših bolečinah v grlu, ki trajajo več kot 3 dni, ali kašlju, ki traja več kot 7 dni,
  • pri glavobolu in bolečinah v predelu sinusov,
  • pri bolečinah v ušesih.

Kako si pomagamo pri vnetem in bolečem grlu

Prehladno obolenje se navadno začne z okužbo grla. Posledica je vnetje sluznice, kar občutimo kot bolečino ali neprijetno skelenje. Blage okužbe v ustih in grlu odpravljajo antiseptiki, ki blažijo bolečino pri požiranju in preprečujejo razvoj resnejših bakterijskih obolenj. Priporočljivo je, da izberemo antiseptik, ki na boleče in vneto grlo deluje celovito, torej protibolečinsko, protivnetno in antiseptično. Pri vnetem in bolečem grlu priporočamo

Kašelj ima dve obliki

Kašelj je naravni obrambni mehanizem telesa, ki očisti dihalne poti. Nastane zaradi draženja sluznice dihal. Dražljaj se po posebnih živčnih poteh prenaša do središča za kašelj v možganih. Kašelj omogoči hitro odstranitev tujkov, sluzi in gnoja iz dihalnih poti. Pogosto spremlja prehlad in tudi številne druge bolezni, na primer bronhitis, pljučnico, pljučni edem in tuberkulozo.

Pri produktivnem kašlju v dihalnih poteh nastaja preveč bronhialne sluzi, ki jo poleg vode (95–98 %) sestavljajo predvsem glikoproteini in mukoproteini. Zaradi motenega ravnotežja med proizvodnjo, prenašanjem in izkašljevanjem sluzi se nakopičijo debele plasti sluzi, ki ovirajo zračenje pljuč. Kašelj v tem primeru potisne sluz navzgor.

Neproduktivni ali suhi kašelj se pojavi v več zaporednih kratkih sunkih brez izkašljane sluzi. Pogosto izčrpava in moti naš počitek, saj je zlasti ponoči zelo dražeč.

Kako si pomagamo pri kašlju

Produktivni kašelj zdravimo, da bi utekočinili gosto sluz. Tako postane manj lepljiva in jo lažje izkašljamo. Zdravila, ki pomagajo utekočiniti in zmehčati sluz, se imenujejo ekspektoranti.

Pri neproduktivnem ali suhem kašlju spodbujanje izkašljevanja ne koristi, zato uporabljamo zdravila za pomirjanje in odpravljanje kašlja, ki delujejo lokalno na sluznico dihal ali pa na središče za kašelj v podaljšani hrbtenjači. Imenujemo jih antitusiki.

Kdaj je potreben posvet z zdravnikom

K zdravniku moramo:

  • če kašelj traja več kot teden dni,
  • če je hud in ga spremljajo bolečine v prsih,
  • če je izmeček (sputum) zelenkast ali se v njem pojavi kri,
  • če se pojavijo težave z dihanjem.

Pri kašlju priporočamo

Kako si pomagamo pri glavobolu

Prehlad (še pogosteje pa gripo) lahko spremljajo glavobol, zvišana telesna temperatura ter bolečine v mišicah in sklepih. Pomagamo si lahko z zdravili, ki lajšajo bolečine in znižujejo zvišano telesno temperaturo. Kadar jemljemo ta zdravila, je priporočljivo piti veliko tekočine z vitamini (zlasti z vitaminom C) in rudninami. Če je telesna temperatura zvišana več kot 3 dni, se posvetujemo s svojim osebnim zdravnikom.

Pri glavobolu in zvišani telesni temperaturi priporočamo

Kako lajšamo več simptomov hkrati

Zamašen nos

Nos je vstopna točka dihal in ima pomembno vlogo pri dihanju, vohu in ustvarjanju zvoka našega glasu. Njegova najpomembnejša vloga pa je obramba dihal. S klimatizacijo in filtriranjem zraka deluje kot prva obrambna linija telesa pred morebitnimi nevarnimi zunanjimi vplivi – pred bakterijami, virusi, alergeni, onesnaženim zrakom, dimom, prašnimi delci in drugimi iritanti.

Ko pade prva obramba nosu, se pojavijo različni simptomi, na primer srbenje nosu, zamašen nos, kihanje, izcedek iz nosu, težave z dihanje in posledično moteno spanje.

Kadar virusi napadejo nosno sluznico, se krvne žile v njej razširijo. V sluznico prihaja več tekočine, zato oteče in proizvaja več sluzi. Zdravila, ki jih imenujemo dekongestivi, ožijo krvne žile v nosni sluznici, s čimer zmanjšajo otekanje in nastajanje sluzi, s tem pa tudi zamašenost nosu.

Dražeč kašelj

Kašelj je zapleten refleks, ki ščiti pljuča in poskuša dihalne poti očistiti sluzi, tujkov in gnoja. Pogosto ga povzroča vnetje sluznice dihal, ki je navadno posledica virusne okužbe, na primer prehlada ali gripe. Nastane lahko tudi z draženjem sluzi, ki polzi iz ozadja nosu, ali pa je posledica draženja dihalnih poti z dimom, prahom ali plinom. Poznamo produktivno in neproduktivno obliko kašlja. Pri produktivnem kašlju se izloča sluz, ki ovira zračenje pljuč, zato je treba izkašljevanje spodbujati. Pri neproduktivnem (suhem, dražečem) kašlju pa spodbujanje izkašljevanja ne koristi, ker se sluz ne izloča. Zato uporabimo zdravila za pomirjanje in odpravljanje kašlja, saj suhi kašelj izčrpava in moti naš počitek.

Glavobol in zvišana telesna temperatura

Prehlad navadno spremljajo splošna utrujenost, glavobol in nekoliko zvišana telesna temperatura. Pomagamo si lahko z zdravili, ki lajšajo bolečine in znižujejo zvišano telesno temperaturo. Kadar jemljemo ta zdravila, je priporočljivo piti veliko tekočine z vitamini (zlasti z vitaminom C) in rudninami. Če zvišana telesna temperatura traja več kot 3 dni, se posvetujemo s svojim osebnim zdravnikom.

Za lajšanje več simptomov hkrati priporočamo.