Virusi na pohodu

Virusi na pohodu

Jeseni in pozimi več časa preživimo v zaprtih prostorih, skupaj z drugimi ljudmi, zato je več možnosti, da se nalezemo kakšne bolezni. Ker se prehlad in gripa običajno pojavljata v istem obdobju, pravimo, da sta sezonski obolenji. Simptomi niso enaki, a se včasih kljub temu zgodi, da jih zamenjamo.

Prehlad ali gripa?
Eden od najznačilnejših znakov gripe je visoka vročina, ki lahko doseže tudi 40 °C ali več in traja 3 do 4 dni. Pri prehladu se redko pojavi in še takrat je le rahlo zvišana. Gripo običajno spremljata izrazit glavobol in močna bolečina v mišicah, ki ju pri prehladu ni. Prav tako je značilno, da smo takoj in izrazito izčrpani, utrujenost pa se lahko vleče še tedne po bolezni. Pri prehladnih obolenjih je taka izčrpanost redka.

Kako lahko preprečimo okužbe?
Poskrbimo, da se zdravo prehranjujemo, torej čez vse leto jemo veliko sadja in zelenjave, dovolj pijemo, se izogibamo pitju alkoholnih pijač in kajenju ter smo telesno dejavni. Vse to prispeva k boljši odpornosti. Ob tem moramo upoštevati tudi preproste higienske ukrepe, ki virusom vsaj otežijo vstop v naše telo, če ga že povsem ne preprečijo.

  • Redno si umivamo roke. Vsaj 20 sekund si jih temeljito umivamo z milom in jih potem speremo s toplo vodo. Obrišemo jih s papirnato brisačo in z njo zapremo pipo. Kadar si jih ne moremo umiti, uporabimo robčke z alkoholnim razkužilom.
  • Z rokami se ne dotikamo oči, nosu in ust. Z dotikanjem različnih okuženih površin lahko virus prenesemo v telo.
  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki imajo znake bolezni. Brez zaščitnih sredstev se jim ne približujemo na manj kot en meter.
  • Kadar kašljamo ali kihamo, si usta in nos zakrijemo s papirnatim robčkom in ga takoj po uporabi odvržemo v koš. Če robčka nimamo, kihnemo ali zakašljamo v zgornji del rokava.
  • Če zbolimo, ostanemo doma, da ne širimo okužbe. Ko opazimo znake, podobne gripi (mrazenje, vročino, bolečino v mišicah in kosteh, nahod in bolečino v žrelu), najprej pokličemo v ambulanto osebnega zdravnika, da nam da navodila.

Za učinkovito zniževanje zvišane telesne temperature in lajšanje različnih bolečin (glavobol, bolečina v mišicah in sklepih) priporočamo izdelke iz družine Daleron.

Prehladna obolenja spremljajo tudi skelenje in praskanje v grlu, hripavost in bolečina pri požiranju. Pri takih težavah priporočamo antiseptike, ki delujejo celovito – odpravljajo vzrok, blažijo vnetje in lajšajo bolečino. Že ob prvih znakih bolečega in vnetega grla so prava izbira Septabene, saj poskrbijo za celovito zdravljenje bolečega grla. Pri gripi in prehladu se s kašljem čezmerno izloča sluz, skupaj z njo pa tudi mikroorganizmi, tujki in druge snovi, ki dražijo sluznico. Pri suhem kašlju je pomembno, da ga blažimo in ne spodbujamo izkašljevanja. Pomagamo si lahko s trpotčevim sirupom Herbion in izdelki iz družine Panatus. Pri produktivnem kašlju priporočamo jegličev sirup Herbion, ki vsebuje vodna izvlečka iz korenine jegliča in zeli vrtne materine dušice (timijana) ter mentol.