Značilnosti gripe

Značilnosti gripe

Gripa je zelo nalezljiva in pogosta okužba dihalnih poti. Povzročajo jo virusi, ki prizadenejo nos, grlo in pljuča.

Pri gripi zamašen nos ali obilen izcedek iz nosu nista običajna, pogostejši simptomi pa so zvišana telesna temperatura, bolečine v mišicah in sklepih in izrazita utrujenost oziroma izčrpanost, ki lahko traja tudi do 3 tedne. Pojavijo se lahko tudi mrazenje, suhi kašelj in glavobol. Bruhanje in driska se pri odraslih redko pojavita.

Trebušna gripa nima nič skupnega z običajno gripo, saj jo povzroča drug virus.

Simptomi gripe

Za sezonsko gripo je značilen nenaden pojav bolezenskih znakov. Inkubacijska doba (od okužbe do pojava kliničnih znakov) navadno traja od 1 do 4 dni, v povprečju pa 2 dni. Pri značilni, nezapleteni obliki gripe tipa A se nenadno pojavijo sistemski znaki, kot so glavobol, visoka vročina, tresavica, suhi kašelj, bolečine v mišicah in kosteh, slabost in izguba teka. Pri hujših oblikah je značilna še huda izčrpanost. Dihalni znaki, kot so izcedek, zamašen nos in boleče grlo, se sicer lahko pojavijo, vendar so v prvih 3 dneh prekriti s sistemskimi znaki. Kašelj se običajno iz suhega spremeni v produktivnega z manjšimi količinami sluzi, ki ji je včasih primešan gnoj. Ko vročina pade in se dihalni znaki omilijo, lahko kašelj in slabost trajata še teden ali dva. Virus gripe tipa B lahko povzroči podobne klinične znake. Bolezen, ki jo povzroči virus gripe tipa C, pa se pojavlja le občasno. Redko jo spremlja vročina, še redkeje pa pride do hujših bolezni spodnjih dihal.

Gripa je pogostejša pri otrocih. Pri odraslih s kroničnimi srčnimi in dihalnimi boleznimi, pri nosečnicah in imunsko oslabljenih posameznikih se lahko razvije pljučnica.

Sezonska gripa

Sezonska gripa, ki se v izbruhih pojavlja skoraj vsako jesen in zimo, je znana že več stoletij. Beseda influenca, strokovni izraz za gripo, naj bi izhajala iz srednjeveške latinske besede »influentia«, ki se je uporabljala predvsem v astrologiji in je pomenila »vpliv«. Prepričani so bili, da bolezen izvira iz »zlobnega vpliva« zvezd.

Šele v poznih dvajsetih letih 20. stoletja je bilo bolj znano, kaj povzroča sezonsko gripo. Humani virus gripe je bil odkrit leta 1933.

Kako se virus gripe prenaša?

Virus gripe se prenaša s kužnimi kapljicami, ki nastajajo pri kašljanju, kihanju, govorjenju in jih lahko vdihnemo, če smo v bližini obolelega.

Če nismo previdni, lahko viruse, ki na površinah (npr. na jedilnem priboru, kozarcih, kljukah, telefonskih slušalkah) povprečno preživijo nekaj ur, z rokami prenesemo v usta, nos in oči in se tako posredno okužimo. Zato je zelo pomembno, da si zdravi in bolni roke pogosto umivamo.