Kaj je kašelj?

Kaj je kašelj?

Poznamo dve obliki kašlja, produktivni in neproduktivni kašelj.

Pri produktivnem kašlju nastaja v dihalnih poteh preveč bronhialne sluzi, ki jo poleg vode (95 do 98 %) sestavljajo predvsem glikoproteini in mukoproteini. Zaradi motenega ravnotežja med nastajanjem, prenašanjem in izkašljevanjem sluzi se nakopičijo debele plasti sluzi, ki ovirajo zračenje pljuč. Produktivni kašelj se pojavi v obliki napada po globokem vdihu, ki potisne sluz navzgor. Cilj zdravljenja je utekočinjenje goste sluzi, ki postane manj lepljiva in jo je lažje izkašljati. Zdravila, ki pomagajo utekočiniti in zmehčati sluz in tako olajšajo izkašljevanje, se imenujejo ekspektoransi.

Neproduktivnega ali suhega kašlja ne spremlja nastajanje sluzi. Pojavi se v več zaporednih kratkih sunkih brez izkašljane sluzi. Bolnika izčrpava in moti njegov počitek, zlasti ponoči je zelo dražeč. Spodbujanje izkašljevanja ne koristi, zato uporabljamo zdravila za pomirjanje in odpravljanje kašlja, ki delujejo na središče za kašelj v podaljšani hrbtenjači. Imenujemo jih antitusiki. Antitusiki so lahko opiatni ali sintetični, vendar imajo opiatni veliko neželenih učinkov. Lahko povzročajo odvisnost, zaspanost, dihalne motnje (plitvo dihanje), zaprtost in suhe sluznice.

Kdaj je potreben posvet z zdravnikom?

Posvet z zdravnikom je potreben, če kašelj traja več kot teden dni, če je hud in če ga spremljajo bolečine v prsih, zelenkast izmeček (sputum), kri v izmečku ali težave z dihanjem.

Kako si pomagamo sami?

Krka je strokovnjak za obe vrsti kašlja. Panatus preprečuje in blaži suhi kašelj, ki izčrpava in moti naš počitek, Solvolan pa varno (1, 2) olajša izkašljevanje in dihanje. Oba sta primerna za odrasle in otroke. Sirup Panatus je primeren že za otroke, starejše od 6 mesecev, sirup Panatus forte za otroke, starejše od 3 let, tablete Panatus forte pa za otroke od 12. leta dalje. Sirup Solvolan je primeren za otroke, starejše od 2 let, tablete Solvolan pa za mladostnike, starejše od 14 let.

1. Povzetek glavnih značilnosti zdravila Solvolan.
2. Malerba M, Ragnoli B. Ambroxol in the 21st century: pharmacological and clinical update. Expert Opin Drug Metab Toxicol 2008; 4 (8): 1119–29.