Z naravo nad kašelj

Z naravo nad kašelj

Zima je velikokrat povezana z različnimi boleznimi, tudi dihalnimi. Zelo pogosto jih spremlja kašelj, ki je po eni strani fiziološki obrambni mehanizem za čiščenje dihalnih poti, po drugi strani pa znak, da se v telesu nekaj dogaja.

Kašelj, ki je definiran kot eksploziven izdih, je predvsem naravni obrambni mehanizem, saj pripomore k odstranjevanju različnih tujkov in prašnih delcev iz dihalnih poti.

O kašlju kot bolezenskem znaku pa govorimo takrat, kadar postane pogost in moteč. Je ena od najpogostejših težav, za katero ljudje po vsem svetu iščejo zdravniško pomoč. Lahko je akuten ali kroničen. Najpogostejši vzrok za akutni kašelj je virusna ali bakterijska okužba dihal. Akutni kašelj je zvest spremljevalec prehlada, pogosto pa se pojavlja tudi ob bolezenskih stanjih, kot so različna akutna vnetja dihalnih poti. O kroničnem kašlju govorimo, kadar traja vsaj tri tedne, vzroke zanj pa lahko najdemo tudi zunaj dihalnih poti (povzročajo ga npr. bolezni želodca). Pri takem kašlju je potreben obisk zdravnika.

Ločimo med suhim, dražečim kašljem in kašljem z izmečkom, ki se imenuje produktivni kašelj. Velikokrat se zgodi, da je suhi kašelj le predhodna faza in v nekaj dneh preide v produktivnega. Pri tem se sluz zaradi motenega ravnotežja med nastajanjem, potovanjem in izkašljevanjem kopiči v dihalnih poteh ter s tem ovira potovanje zraka in otežuje dihanje. Produktivni kašelj se po globokem vdihu pojavi kot napad kašlja, ki potisne sluz (izmeček) navzgor proti grlu in žrelu.

Če gostejša, odvečna sluz ne gre iz dihalnih poti ali se okužba razširi na spodnja dihala, se lahko pojavijo zapleti. Razmeroma visoki tlaki in velike hitrosti v prsnem košu med kašljanjem so sicer ugodni za učinkovito čiščenje dihalnih poti, vendar lahko povzročijo raznovrstne težave, ki v nekaterih primerih izrazito zmanjšajo kakovost življenja. Med drugim se pojavi izčrpanost, motena je prekrvitev prsnega koša, poveča se možnost drugih srčno-žilnih ali prebavnih težav.

Verjetno se je že vsakemu od nas zgodilo, da nam je kašelj prekrižal načrte. Zaradi njega celo praznični dnevi zlahka in zelo hitro postanejo manj prijetni in naporni. Kašelj lahko povzroči veliko slabe volje, saj nas omejuje pri vsakodnevnih dejavnostih in igri, zelo pa moti tudi naš počitek, saj zmanjša kakovost spanca pri odraslih in otrocih.

Če se tudi pri nas pojavi kašelj, bodimo pozorni in se ga lotimo pravočasno, da bomo zmanjšali njegovo resnost in pogostost ter preprečili morebitne posledice ali zaplete. Cilj lajšanja produktivnega kašlja je utekočinjenje goste sluzi, da se lažje izkašlja. Zdravila, ki pomagajo zmehčati gosto sluz, da jo lažje izločimo, posledično pa ublažijo oteženo dihanje in zmanjšajo jakost kašlja, se imenujejo ekspektoransi.

Herbion® bršljan pastile in Herbion® bršljanov sirup se uporabljajo kot ekspektorans pri produktivnem kašlju.

V obliki pastil in sirupa so varna in učinkovita rešitev za vso družino. Sodobne in priročne pastile so primerne za odrasle in otroke, starejše od 6 let. Sirup je primeren za otroke, starejše od 2 let, in odrasle. Izdelki so prijetnega okusa in ne vsebujejo sladkorja.

Ker kašelj lahko povzroči nepredvidljive posledice, za lažje izkašljevanje izberimo priročno rešitev Herbion bršljan pastile ali Herbion bršljanov sirup.

Zanimivosti o bršljanu

  • Uporaba izvlečkov iz bršljanovih listov pri zdravljenju bolezni dihal je podkrepljena s številnimi kliničnimi dokazi.
  • V nasprotju s prepričanjem, da je strupena celotna rastlina, slabost in prebavne težave povzročijo le bršljanovi plodovi (grenke modre jagode).
  • Bršljan so častili že Egipčani, ki so ga posvetili bogu Ozirisu. V antiki so ga uporabljali za obrede in zdravljenje, cenil pa ga je tudi Hipokrat.
  • Na bršljanovo trdoživost kaže njegovo angleško ime ivy, ki pomeni večen ali nesmrten. Kot zimzelena rastlina simbolizira večno življenje.
  • Ivy League (Bršljanova liga) je združenje najprestižnejših akademskih ustanov v ZDA, med katere spada tudi Univerza Harvard. Ime lige je postalo sopomenka za akademsko odličnost.
  • Bršljanovi listi so lepi kot praznična dekoracija v vazah, venčkih, na darilih ali voščilnicah. Bršljanove vitice so namreč gibke in jih je mogoče dobro oblikovati.
  • V Nemčiji je bil bršljan imenovan za zdravilno rastlino leta 2010

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.